Personeel Directoraat-Generaal Luchtvaart houdt acties
Foto: BELGA
Bij het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV) is het personeel donderdag vanaf 10.00 uur met acties begonnen. Dat zegt ACV-secretaris en sectorverantwoordelijke Kurt Callaerts. Cargo die vertrekt vanuit Belgische luchthavens kan hierdoor niet langer als veilig worden bestempeld, luidt het bij de vakbond. De voorzitter van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux snapt niks van de acties bij het DGLV.

Binnen het Directoraat-Generaal, de regelgever en toezichthouder voor de luchtvaart in ons land, is al een tijd een sociaal conflict aan de gang over de invoering van een nieuwe structuur. Er is vooral onvrede over de manier van management van Laurent Ledoux, voorzitter van het directiecomité van de FOD Mobiliteit.

Volgens ACV is er geen enkele sociale dialoog over de invoering van de nieuwe structuur. De vakbond verwijt Ledoux een ‘eigengereide en dictatoriale’ manier van management. Volgens Callaerts zijn voorlopige nieuwe directies aangesteld zonder de procedures te volgen, waardoor het directiecomité een lege doos is geworden.

'Chaos'

‘Het is er chaos. Niemand weet nog aan wie hij verantwoordelijkheid moet afleggen.’ Er wordt ook gevreesd voor besparingen binnen het DGLV. De bonden eisen dan ook een tussenkomst van staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH).

'Als gevolg van de chaos hebben werknemers van de DGLV aan de instanties van de Europese Commissie laten weten dat de veiligheid van cargo vanuit België niet langer kan worden gegarandeerd. Cargo uit België moet dus extra worden gescreend', aldus Callaerts. 

Een tweede stap volgt om 12.00 uur. Dan zal het vertrek van cargo uit Belgische luchthavens worden belemmerd.

'Hebben ze iets te verbergen?'

De voorzitter van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux snapt niks van de acties bij het DGLV. Hij vraagt zich af of ze 'misschien iets te verbergen hebben'. Naar eigen zeggen zoekt Ledoux sinds woensdag contact met de vakbond. Zijn pogingen blijven echter vruchteloos. Hij stelt ook niet te weten wat de actie precies inhoudt of wat eventuele gevolgen zijn. 

Dat er überhaupt actie wordt gevoerd, snapt hij evenmin. Volgens Ledoux is er aan audit gebeurd na tekortkomingen binnen het DGLV, in lijn met wat de vakbonden vroegen. 'Ik begrijp niet goed wat ze willen. De tekortkomingen zijn beantwoord. Wat is nu juist het probleem?'

Volgens de topman van de FOD Mobiliteit gaat het om een kleine groep van een tiental mensen van de afdeling die zich bezighoudt met de veiligheid. 'Minder dan tien mensen op 160 personeelsleden.' Volgens Ledoux wil de groep blijkbaar meer zelfstandigheid. 'De enige uitleg die ik zie is dat ze iets te verbergen hebben. Dat kan ik niet aanvaarden.'

Bij Brussels Airport is men alvast niet op de hoogte van acties of gevolgen daarvan.