Het lijkt erop dat een overweldigende meerderheid zich achter de nieuwe Egyptische grondwet geschaard heeft. Na telling van de stemmen in meer dan de helft van alle provincies heeft ongeveer 90 procent van de Egyptenaren ‘ja’ gezegd in het tweedaagse referendum.

Volgens Egyptische media komt de opkomst wel duidelijk onder de 50 procent uit. 53 miljoen burgers werden opgeroepen hun stem uit te brengen. Reden kan de oproep van de islamitische Moslimbroederschap zijn om de volksstemming te boycotten. President Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap werd begin juli 2013 door het leger van de macht verdreven.

Veel Egyptenaren spraken tijdens het tweedaagse referendum hun steun uit voor legerchef en minister van Defensie Abdel Fattah al-Sissi, die nu de niet-verkozen regering leidt. Hij wordt beschouwd als de echte sterke man van Egypte en geldt als mogelijk presidentskandidaat. Veel critici vinden dat de nieuwe grondwet te veel op maat van Sissi geschreven is.

De vorige grondwet werd in juli 2013 opgeschort toen president Morsi door het leger van de macht verdreven werd.

De tweede dag van het referendmum verliep rustiger, op de eerste dag vielen bij gevechten tussen betogers en de veiligheidsdiensten nog elf doden.

Volgens de interim-regering worden de resultaten van de volksraadpleging vrijdag verwacht.