Internationaal internetpedofilienetwerk opgerold
Foto: photo news

Britse politiediensten hebben, samen met collega’s uit de VS en Australië, een internationaal netwerk van internetpedofilie opgerold, met vertakkingen naar de Filipijnen.

Zo’n 733 verdachten uit veertien landen zijn geïdentificeerd. Ze betaalden om via de webcam live te kijken naar kinderen uit de Filipijnen die misbruikt werden. Ze komen uit Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Canada, Hongkong, Nederland, Zweden, Noorwegen, Taiwan, Denemarken en Zwitserland.

Volgens de BBC werden zeventien Britten opgepakt, onder hen zijn er al vijf veroordeeld. In andere landen werden 29 mensen gearresteerd. In de Filipijnen werden vijftien kinderen, tussen de 6 en 15 jaar, als slachtoffer geïdentificeerd.

Het onderzoek, onder de naam operatie Endeavour, ging van start in 2012.  

Internetpedofilie is een almaar toenemende probleem, waarschuwen de speurders van The National Crime Agency (NCA), vooral in ontwikkelingslanden.

‘Extreme armoede, de groeiende beschikbaarheid van snel internet en het bestaan van een groot, welstellend klantenbestand overzee leidt ertoe dat criminele organisaties kinderen gaan uitbuiten voor financieel gewin’, luidt het.