‘Britse regering stelt publicatie te gunstig migratierapport uit’
De Britse premier David Cameron Foto: REUTERS

De publicatie van een nieuw rapport over de impact van de immigratie is door de Britse regering over de Europese verkiezingen getild, volgens The Financial Times omdat het te positief zou zijn.

Het debat over het vrij verkeer van arbeid binnen de Europese Unie laaide de jongste tijd in verschillende lidstaten op. Ook in Groot-Brittannië is het een heet hangijzer, met de openstelling voor Roemenen en Bulgaren als nieuwe katalysator.

Onder druk van antimigratiepartijen als de UK Independence Party hanteert ook de Britse regering forse taal. Zo haalde minister Theresa May recent nog uit naar migranten die volgens haar aan ‘uitkeringsshopping’ doen.

Volgens The Financial Times slaagt ze er echter niet in daar ook bewijzen voor te vinden. De krant schrijft woensdag dat de publicatie van een al te gunstig rapport over de Europese verkiezingen wordt getild. ‘Ze willen het niet publiceren voor de verkiezingen, omdat ze dan zouden moeten toegeven dat vrij verkeer iets goeds is’, citeert de krant een hoge Britse bron. Londen bevestigt dat de publicatie is uitgesteld, maar zegt dat het simpelweg nog niet af is.

Afgelopen dinsdag verklaarde een topambtenaar nog dat minder migratie wellicht een negatieve impact zou hebben op de staatsfinanciën. De meeste immigranten zijn namelijk op arbeidsleeftijd en betalen dus belastingen op hun salaris.

‘Leugens over dit dossier niet te tellen’

De relatie met de rest van Europa wordt er intussen niet beter op. De antimigratieretoriek in Groot-Brittannië - maar onder meer ook in Duitsland - deed de gemoederen in het Europees Parlement woensdag hoog oplaaien. Brits premier David Cameron was er kop van jut onder een grote meerderheid van parlementsleden die de verdediging van de Europese basisvrijheden op zich namen.

Ook liberaal fractieleider Guy Verhofstadt toonde zich scherp en onderstreepte dat het vrij verkeer van arbeid een fundamentele Europese vrijheid is. ‘Het aantal leugens dat over dit dossier verspreid wordt, is niet te tellen. De waarheid is dat er zo’n 2 miljoen vacatures in de EU zijn die dringend moeten ingevuld worden’, hekelde hij. ‘Zonder dit is er geen Europese Unie.’