Kate Moss: 40 jaar mode, drugs & rock-'n-roll
Foto: Calvin Klein
Kate Moss heeft zich de voorbije veertig jaar constant in de kijker gewerkt. Was het niet met een oogverblindende modecampagne, dan wel met een woelige relatie, een drugsdebacle of een inspirerende outfit. Een overzicht.

Kate Moss wordt in 1988 ontdekt door Sarah Doukas, de oprichter van Storm Model Management, één van 's werelds grootste modellenbureaus. De dan 14-jarige Moss wordt door Doukas opgemerkt bij aankomst op de JFK-luchthaven in New York, na een vakantie op de Bahama's.

Wat volgt, is niet meteen modegeschiedenis. Moss mag dan wel een agent en een degelijk portfolio in handen hebben: haar tengere lichaam strookt niet met de glamoureuze modellenlook die toppers als Cindy Crawford en Linda Evangelista in de jaren tachtig grootmaken. De jonge Kate probeert een part-time job als model voorzichtig met haar middelbare studies te combineren.

Een eerste doorbraak komt er in 1990, als Corinne Day de 16-jarige Moss voor het Britse magazine The Face voor de lens haalt in een fotoshoot die The 3rd Summer of Love heet. De look van het jonge model wordt als 'grungy' en 'vuil realistisch' afgedaan en zal Moss in de jaren negentig het imago van anti-supermodel opleveren, in contrast met eerder genoemde grote en ultravrouwelijke toppers als Crawford, Evangelista maar ook Elle 'the body' Macpherson, Claudia Shiffer en Naomi Campbell.

Calvin Klein en de geboorte van de 'heroin chic'

De Corinne Day-foto's worden nu volop opgerakeld en geloofd, al is het eigenlijk de campagne voor het Amerikaanse kledingmerk Calvin Klein in 1993 die Moss bij het grote publiek een gezicht geeft. De foto's van het topless model in de jeans gaan de wereld rond en steken Moss' carrière in een stroomversnelling.

Ze zal in de jaren negentig het gezicht worden van grote modemerken als Gucci, Dolce & Gabbana, Chanel en Bulgari en siert de cover van zowat elk noemenswaardig modeblad - dertig keer de cover van de Britse Vogue, bijvoorbeeld. Ze werkt met elke grote fotograaf zoals Mario Testino, Mario Sorrenti, Juergen Teller en Peter Lindbergh.

Moss staat voor een nieuwe vorm van schoonheid: niet de grote, sportieve supervrouw, wel een meer gevoelige, fragiele en kinderlijke schoonheid. Vernieuwend, al wordt Moss' 'heroin chic' look al gauw als een propaganda voor anorexia afgedaan - zelfs de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton zal zich tegen het aanzwellende magerheidsideaal uitspreken. Moss blijft haar eetgewoontes consequent verdedigen ('Zelfs als ik veel zou eten, zou ik niet volupteus worden').

Stijlicoon en ontwerpster

Moss staat voor een nieuwe schoonheid, maar ontpopt zich in de loop van haar carrière ook tot een vernieuwend stijlicoon. In 2004 wordt ze op een festivalweide gespot met een strakke jeans, in haar lange laarzen: de skinny jeans wordt een hit, de look wordt massaal op de catwalks gekopieerd. 

In 2007 ontwerpt Moss haar eerste eigen collectie voor de Britse keten Topshop: ze haalt meteen de cover van de nationale Vogue in een van haar eigen ontwerpen. In datzelfde jaar wordt het model door Time tot de honderd meest invloedrijke personen ter wereld gerekend, terwijl ze een jaar eerder nog de lijstjes haalde als het tweede best betaalde model ter wereld - Moss moet met een gemiddelde gage van 8 miljoen dollar per jaar alleen Gisele Bündchen laten voorgaan.

In 2013 wordt Moss officieel als stijlicoon en ontwerpster geëerd, wanneer ze op de British Fashion Awards een bijzondere award krijgt toegekend voor haar bijdrage aan de mode in de voorbije 25 jaar van haar carrière.

Huisje, kindje, pilletje

Moss is een topmodel en stijlicoon, al haalt ook haar persoonlijk leven vaker de spotlights dan ze zelf zou willen. Van 1994 tot 1998 heeft Moss een relatie met Johnny Depp, die de tabloids haalt wanneer de acteur een hotelkamer aan diggelen slaat. In 2002 bevalt ze van een dochtertje Lila Grace. Vader is Jefferson Hack - Depp is tegen dan al lang afgevoerd -, een van de uitgevers van het Britse magazine Dazed & Confused. Ook die relatie strandt, en als Moss enkele jaren later in de armen van rocker (en licht psychedelische gek) Pete Doherty belandt, is het hek van de dam. 

In 2004 wint Moss nog een aanklacht tegen de tabloid die beweert dat ze na een feestje crasht op cocaïne, maar in 2005 covert diezelfde The Daily Mirror met een beeld van het model dat cocaïne snuift in een Londense studio. De Zweedse confectieketen H&M zet onmiddellijk de samenwerking stop, en ook modehuizen als Burberry en Chanel zetten Moss aan de deur. Moss zet op haar beurt Doherty aan de deur, en maakt enkele maanden later, na een publieke mea culpa, een gezuiverde comeback voor Roberto Cavalli. Het begin van een hergeboorte die zijn gelijke niet kent: Moss is het gezicht van meer dan tien grote modecampagnes en werd nooit eerder zo veel gevraagd.

In 2007 begint Moss een relatie met The Kills-gitarist Jamie Hince. Ze verloven zich vier jaar later, en Moss stapt op 37-jarige leeftijd in een oogverblindende jurk van John Galliano. Moss slaagt er sinds haar huwelijk in buiten de negatieve schijnwerpers te blijven, en krijgt voor haar veertigste verjaardag de Playboy-cover van januari 2014 cadeau.