Wat zijn de betrouwbaarste auto’s op het salon?
In de test van Test-Aankoop staat Honda bovenaan als meest betrouwbare merk. Foto: rr
De ene auto verkiezen boven de andere is vaak een keuze van het hart. Het is één van de zeldzame aankopen die nog emotioneel bepaald wordt. Om te vermijden dat je je te sterk laat meeslepen door de passie, geven we een kort overzicht van de grote onderzoeken om de betrouwbaarheid van je volgende auto te beoordelen.

Japanners op kop, Duitsers achterop

Dat Japanse auto’s betrouwbaar zijn, is meer dan een legende. Bijna alle Japanse merken eindigen systematisch in de topvijf van betrouwbaarheidsonderzoeken. Alleen Nissan loopt lichtjes achter. Duitse constructeurs lijken dan weer een overdreven goede reputatie te genieten. De Britse Reliability Index wijst op een matige betrouwbaarheid bij Mercedes, Audi en Porsche.

Klassement per model

Volgens de Duitse technische keuring TÜV is de Toyota Prius is het betrouwbaarste model. Bij de TÜV wordt een onderscheid gemaakt naargelang de leeftijd. Bij de auto’s van twee tot drie jaar oud vertoont de Opel Meriva (waarvan op het salon de gefacelifte versie in wereldpremière gaat) de minste gebreken. In de klasse van de vier- en vijfjarigen en de zes en zeven jaar oude wagens, scoort de Toyota Prius het best. Bij de oudste modellen (8-9 jaar en 10-11 jaar) is de Porsche 911 de nummer één.

De Amerikaanse organisatie J.D. Power klasseert per segment. Bepaalde modellen die alleen op de Europese markt aangeboden worden, zijn uiteraard niet opgenomen, maar het geeft toch een globaal beeld van mogelijke slechte aankopen. Nogmaals domineren de Japanse merken. De Toyota Prius spant bijvoorbeeld de kroon bij de compacte modellen, de RAV4 bij de kleinere SUV’s en de Lexus RX bij de premium-SUV’s. Goede punten zijn er ook voor de Nissan Z, Mazda MX-5 en Audi A6.

Klassement per merk

Ook Test-Aankoop peilt regelmatig naar de betrouwbaarheid van auto’s. Aan hun nieuwste enquête samen met consumentenorganisaties uit vier andere Europese landen namen 30 000 bestuurders deel, onder wie bijna 5 000 Belgen. De Japanse merken Honda en Toyota palmen hier de eerste en tweede plaats in bij de merken. Renault-dochter Dacia, twee jaar geleden nog de nummer één, maakt het podium compleet.

De drie betrouwbaarste merken behoren ook tot de merken die bestuurders het meest zouden aanbevelen aan vrienden. De Honda Jazz komt als betrouwbaarste van alle modellen uit de bus en uiteraard ook in de klasse van de stadswagens. Andere toppers in hun categorie zijn de Honda CR-V (SUV’s), Skoda Octavia (grote gezinswagens), Renault Grand Modus (monovolumes) en Toyota Prius (kleine gezinswagens).

De Reliability Index heeft ongeveer dezelfde topvijf: Daihatsu, Honda, Suzuki, Toyota, en Chevrolet. Dat Dacia ontbreekt, komt omdat het merk niet ingevoerd wordt over het kanaal. Nummer één Daihatsu heeft zich vorig jaar al teruggetrokken van de Europese markt, eind 2015 gaat ook Chevrolet weg. De laatste vijf plaatsen zijn voor Jeep, Alfa Romeo, Land Rover, Porsche en, als rode lantaarn, Bentley. Dit klassement is gebaseerd op het aantal noodzakelijke interventies en hun prijs.Meer autonieuws op Vroom.be