300 ton eetbare vis vernietigd in 2013
De vismijn van Zeebrugge. Vis die er niet verkocht geraakt, wordt verwerkt tot vismeel of honden- en kattenvoer. Foto: edm

Vorig jaar werden weer tonnen vis die Belgische vissers hebben aangevoerd, vernietigd of vermalen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bekendgemaakt. De vis geraakte niet verkocht omdat er niet genoeg vraag naar was.

Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), die ook bevoegd is voor Visserij, luidt de alarmbel. ‘In totaal gaat het om 306.000 kilogram die vorig jaar aan de markt onttrokken is omdat er onvoldoende vraag naar was. Dat aandeel is gestegen: van 192 ton in 2011 tot 223 ton in 2012 meer dan 300 ton vorig jaar.’ Dat is een stijging van 60 procent in drie jaar tijd.

‘Klassiekers als tong en kabeljauw worden zo goed als nooit uit de markt genomen’, zegt Peeters. ‘Het gaat vooral om minder bekende soorten als steenbolk, rode poon, pladijs, rog en zeepaling.’ De vis die niet verkocht geraakt, wordt vernietigd of vermalen tot vismeel of honden- en kattenvoer.

Waarom blijven vissers die verloren vis dan toch vangen? ‘Omdat we hopen dat we er toch nog een afnemer voor vinden’, zegt reder Jan Couwyzer. ‘We kunnen dat ook niet perfect afstemmen natuurlijk. In onze netten komen altijd verschillende soorten voor.’