N-VA weinig gevraagd bij VRT
Bart De Wever (l) en Kris Peeters Foto: BELGA

Zowel de Vlaamse minister-president Kris Peeters als zijn partij CD&V is een graag geziene gast in de entertainmentprogramma’s van de openbare omroep. Dat blijkt uit tellingen die minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) op vraag van het Vlaams parlementslid Wim Wienen (Vlaams Belang) liet verrichten. Bart De Wever noch de N-VA kan op veel sympathie rekenen.

Op enkele uitzonderingen na gaan alle politici gretig op uitnodigingen van de Reyerslaan in. In de periode tussen 1 januari en 4 december 2013 (de dag waarop Wienen zijn vraag indiende) traden CD&V’ers dertig keer op in entertainmentprogramma’s. Dat was bijna dubbel zo veel als de Vlaams-nationalisten, die slechts veertien keer aan bod kwamen. Open VLD en SP.A deden het met respectievelijk 22 en 16 optredens beter. Groen (3), Vlaams Belang (1) en LDD (1) hadden reden tot klagen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kreeg in 2013 de meeste uitnodigingen. Hij verscheen zes keer in een entertainmentprogramma. De federale staatssecretaris voor Asiel, Maggie De Block, het nieuwe wonderkind in de Vlaamse politiek, mocht vijf keer opdraven. Op de derde plaats (vier keer present) volgt Vlaams minister Hilde Crevits, opnieuw een christendemocraat.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) doseerde in 2013 zijn mediaoptredens. Hij trad slechts drie keer op, evenveel als minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) De overige vertegenwoordigers uit de top tien van de meest populaire politici komen er bekaaid van af. Zowel SP.A-voorzitter Bruno Tobback als minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) kreeg geen enkele uitnodiging. CD&V-voorzitter Wouter Beke mocht een keer opdraven, SP.A-minister Freya Van den Bossche twee keer.