Een op twee nieuwe proffen moet vrouw zijn in Leuven
Foto: Photo News

Een op de twee nieuwe hoogleraren aan de KU Leuven moet een vrouw zijn. Zo wil de universiteit de wan­verhouding tussen mannen en vrouwen wegwerken.

De helft van het nieuwe academische personeel moet een vrouw zijn. Dat staat in het genderactieplan van de KU Leuven dat vandaag wordt voorgesteld. Het plan moet het academische onevenwicht tussen mannen en vrouwen bijstellen. Meer dan de helft van de afstuderende Leuvense masters is een vrouw, maar bij de gewoon hoogleraren maken ze maar 13 procent uit.

‘Op middellange termijn – over tien jaar – zou minstens dertig procent van alle academisch personeel vrouw moeten zijn’, zegt vicerector Katlijn Malfliet, de auteur van het plan.

‘De kwaliteit blijft primeren’, vult rector Rik Torfs aan. ‘Als een man de beste is, zullen we een man aanstellen. Maar ik ben er zeker van dat er kwaliteit genoeg is onder de vrouwen.’

Zogeheten ‘search’ commissies zullen actief op zoek gaan naar potentiële kandidaten, ook buiten de KU Leuven, ook in het buitenland.

In de bestuursorganen en de commissies die oordelen over bevorderingen en aanstellingen wordt eveneens naar een minimale vrouwelijke aanwezigheid van 30 procent gestreefd.

Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A) is tevreden met het Leuvense plan. ‘Met een vertegenwoordiging van een derde vrouwen in alle organen kun je de cultuuromslag krijgen die nodig is.’

Lieten had samen met haar collega Pascal Smet (SP.A) de universiteiten opgelegd een genderplan op te stellen omdat ze met een hardnekkig mannelijk overwicht kampten. Leuven is de eerste die ermee naar buiten komt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in