Haalt The Broken Circle Breakdown een Oscarnominatie binnen voor beste niet-Engelstalige film? Volg het hier live vanaf 14u30.

In het Samuel Goldwyn Theatre in Beverly Hills de nominaties bekendgemaakt voor de 86ste Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Nagelbijten dus voor regisseur Felix Van Groeningen die met zijn film The Broken Circle Breakdown als Belgische inzending in de running is.

The Broken Circle Breakdown staat op de shortlist van negen films die de Academy eind december uit alle niet-Engelstalige inzendingen selecteerde. Uit dat lijstje worden nu vijf films gekozen die mogen meedingen naar de Oscar voor niet-Engelstalige film.

Naast The Broken Circle Breakdown dingen ook enkele kleppers mee naar de vijf nominaties. Algemeen wordt aangenomen dat de Italiaanse inzending La grande bellezza (Paolo Sorrentino) en het Deense Jagten (Thomas Vinterberg) de eindselectie zullen halen. Ook The Grandmaster van de gevierde regisseur Wong Kar-Wai maakt volgens waarnemers een goede kans.

Al weet je bij de Oscars nooit. Zo dacht bijna iedereen dat Le passé van de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi bij de laatste negen zou zitten. Maar de Oscarjury zag dat anders en liet Farhadi (die in 2011 met A Separation een Oscar won) dit jaar links liggen.

De lijst van negen films bestaat verder uit An Episode in the Life of an Iron Picker (Bosnië-Herzegovina), L’image manquante (Myanmar), Zwei Leben (Duitsland), The Notebook (Hongarije) en Omar (Palestina).