De praktijken van het VIER-programma ‘De Ideale Wereld’ zijn een slag in het gezicht van iedere respectabele journalist. Dat zegt Kristof Jacobs, een man uit Lombardsijde, in een persbericht. De man is kwaad omdat medewerkers van ‘De Ideale Wereld’ zich uitgaven voor journalisten van BBC World.

Kristof Jacobs en schepen van Toerisme Bert Gunst claimden begin november 2013 dat het in WOI veelvuldig gebruikte mosterdgas Nieuwporiet moest heten in plaats van Yperiet, omdat Nieuwpoort het eerste slachtoffer was van mosterdgas en dus niet Ieper. ‘De Ideale Wereld’, gepresenteerd door Otto-Jan Ham, bracht op 12 november verslag uit vanuit Nieuwpoort over de term Nieuwporiet. Daarbij werd de draak gestoken met het eerste gebruik van mosterdgas, maar daar geeft Jacobs niet om.

 

De nieuwsploeg die het item draaide: daar wringt het schoentje. De presentator meldde immers dat ook de buitenlandse pers er als de kippen bij was om de nieuwe term te gebruiken. ‘Bert Gunst, schepen van Toerisme, werd die dag opgebeld door iemand die zich voorstelde als journalist van BBC World. Tijdens het interview aan het sluizencomplex in Nieuwpoort was de microfoon duidelijk voorzien van BBC World-logo en tekst’, stelt Jacobs. Maar die BBC-ploeg bestond uiteraard enkel uit medewerkers van ‘De Ideale Wereld’.

 

‘Valsheid in geschrifte’

 

Dat de nieuwsploeg helemaal niet van BBC World is en dit feit niet gemeld werd in het programma, noch aan de betrokken schepen, schoot bij Jacobs in het verkeerde keelgat. ‘Het productiehuis Woestijnvis bevestigde dat het om een valse filmploeg gaat die in hun opdracht werd. De BBC is niet op de hoogte van de feiten en verklaart dat het niet met Woestijnvis samenwerkt’, gaat Jacobs verder.

 

De Lombardsijdenaar zegt bovendien dat de BBC dankzij hem een bezwaarschrift liet opstellen door een advocaat. Jacobs vindt alvast dat er valsheid in geschrifte is gepleegd en dat er sprake is van misbruik van vertrouwen. ‘Dergelijke praktijken zijn een slag in het gezicht van iedere respectabele journalist’, vindt hij. ‘Het is duidelijk dat het betrokken productiehuis een eigen interpretatie hanteert inzake persdeontologie. De gepleegde feiten kunnen dan ook ernstige gevolgen hebben voor het imago van de Vlaamse media en journalistiek.’

 

‘Geen excuses’

 

Het betrokken valse interview werd intussen van de website van VIER weggehaald en zal niet opnieuw uitgezonden worden. ‘Maar op de vraag naar een verontschuldiging en het publiekelijk afstand nemen van deze praktijken, werd niet ingegaan, noch geantwoord’, besluit Jacobs.