Britse dagboeken uit WO I online gezet
Foto: rr
Het Britse rijksarchief heeft dagboeken van Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten online beschikbaar gemaakt. Dat meldt de BBC op zijn website.

Elke militaire eenheid hield officiële notities bij vanaf het uitbreken van de oorlog tot het vertrek uit Vlaanderen en Frankrijk. In de National Archives liggen zo'n 1,5 miljoen pagina's van zulke dagboeken. Een vijfde daarvan is intussen gedigitaliseerd.

De archiefstukken onthullen de angst en terreur van de eerste oorlogsdagen. Soms gaan ze ook over rugbywedstrijden of afscheidsdiners.

Het Britse archief heeft onder meer ook het privédagboek van de officier James Paterson gedigitaliseerd. 'Overal dezelfde harde, grimmige, meedogenloze tekenen van strijd en oorlog. Ik heb er mijn buik vol van.'

William Spencer van de National Archives zegt dat het project onderzoekers nieuwe mogelijkheden biedt om officiële documenten te bestuderen, wat tot nieuwe ontdekkingen en inzichten kan leiden.

Via het project "Operation War Diary" kunnen vrijwilligers ook helpen om mee de inhoud van de dagboeken te catalogiseren.