Belgische wapenwet ondermijnt herdenking WO I
Foto: pli
De strenge Belgische wapenwet is een kopzorg voor de organisatie van ‘100 jaar Groote Oorlog’. Buitenlanders werden uitgenodigd om de veldslagen na te spelen. Maar hun historische wapens België binnenkrijgen, blijkt een juridische nachtmerrie.

 Justitie, Staatsveiligheid, Binnenlandse Zaken, de politiediensten, douane en de gewestelijke administraties voeren dezer dagen spoedoverleg. Ze proberen in ijltempo een regeling uit te werken, zodat de festiviteiten van ‘100 jaar Groote Oorlog’ niet in het gedrang komen.

Tijdens de herdenking worden in ons land op tal van ‘holy grounds’ – beruchte slagvelden – veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog nagespeeld. Daarvoor worden zogenaamde re-enactment-groepen verwacht uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

‘De wapenwet maakt het extreem moeilijk, tot bijna onmogelijk, voor deze groepen om hun historische wapens naar België mee te brengen’, zegt Kristof Blieck van het gemeentebestuur van Zonnebeke, zelf ook actief in de re-enactment-vereniging SRD.

De re-enacters vrezen volgens hem boetes en zelfs de inbeslagnames van hun wapens.

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigt dat de problematiek erg complex is. ‘Om het bezit van een historische oorlogswapen te officialiseren, zouden deze mensen in België onder meer langs de Staatsveiligheid moeten passeren. Om de wapens in te voeren, moeten ze dan weer een vergunning van de gewesten hebben’, zo klinkt het op haar kabinet.

De minister zoekt in samenwerking met de regio's naar een oplossing.