Appelbollen
- Een recept van Ons Kookboek -
Ingrediënten (voor zes stuks):
400 gram bladerdeeg in 6 dikke vellen verdeeld (gekocht in de winkel of zelf gemaakt),
6 kleine appelen,
Kaneel (bijvoorbeeld een eetlepel suiker per bol),
Suiker,
1 losgeklopt ei
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Rol het bladerdeeg uit tot het 1 cm dik is en snijd in vellen van 15 op 15 centimeter.
3. Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appelen en schil ze.
4. Leg de appel op een vel bladerdeeg, bestrooi de appel met wat kaneel en suiker en vouw het deeg rond de appel.
5. Zet de gebakjes op een ingevette bakplaat, bestrijk ze met het losgeklopt ei en strooi er extra suiker over.
6. Bak de appelbollen gaar en bruin in een 40 tal minuten in een oven op 180 graden.
*
Worstenbrood
- Een recept van Dagelijkse Kost -
Ingrediënten:
Voor de gehaktvulling:
400 g gemengd gehakt,
2 sneetjes wit brood,
1 sjalot,
1⁄2 teentje look,
1 ei,
gedroogde kruiden naar smaak: bv. dragon, salie,
1 scheutje olijfolie,
1⁄2 dl melk,
peper,
zout
Voor de worstenbroodjes:
2 vellen bladerdeeg,
Een beetje curryketchup (bv. Duitse curryketchup),
Een beetje bloem,
Voor de afwerking:
1 ei
Bereiding:
Voor de gehaktvulling:
1. Scheur de sneetjes brood in stukken en doe ze in een ruime mengschaal. Schenk er de melk bij en laat het brood weken.
2. Pel intussen de sjalot en snipper ze heel fijn. Plet het gepelde stukje look tot pulp.
Verhit een pannetje met een scheutje olijfolie. Stoof er de snippers sjalot in gedurende een paar minuten, zonder ze te kleuren. Zo verdwijnt de scherpe rauwe smaak. Voeg er tijdens het stoven de geplette look aan toe.
3. Was je handen en meng het geweekte brood tot een papje. Doe ook het gehakt in de mengschaal samen met het ei, de sjalotsnippers met look, een snuifje gedroogde dragon, salie en Provençaalse kruiden bij. (gebruik kruiden naar persoonlijke smaak)
4. Doe er wat peper van de molen en (indien nodig) een snuifje zout bij. Meng en kneed alles tot een stevige massa.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Voor de worstenbroodjes:
5. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol de vellen bladerdeeg een beetje uit. Gebruik een deegrol.
6. Snij de vellen bladerdeeg in een zo groot mogelijke rechthoek. Snij elke rechthoek in 6 gelijke rechthoekige lapjes deeg van zo’n 10 x 8 cm.
7. Schep een flinke eetlepel gehaktmengsel in het midden van elk lapje deeg. Druk het aan tot een soort van worstje.
8. Knijp een streepje curryketchup op het gehakt en rol elk lapje deeg op, met het gehaktmengsel ertussen.
Voor de afwerking:
9. Breek het extra ei en hou de dooier apart. Het eiwit gebruiken we niet. Voeg een piepklein scheutje water toe en roer het eigeel los. Hou een keukenpenseel bij de hand.
10. Leg de worstenbroodjes op een ovenschaal waar een vel bakpapier of een siliconenmatje opligt.
11. Maak met een scherp mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in elk broodje. Strijk ze vervolgens in met de losgeklopte dooier. (doreren)
12. Bak de broodjes zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C. (Controleer het resultaat, want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven.)
Serveer de broodjes warm.
TIP: Als je de worstenbroodjes laat afkoelen en later serveert, warm ze dan op in de traditionele oven, en niet in de microgolfoven. Een wak broodje is niet smakelijk.