Uit eten nergens zo duur als in Nederland
De Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa. Die conclusie trekt Jan-Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut, bij de start van de jaarlijkse grootschalige horecabeurs 'Horecava' in Amsterdam.

Wie op restaurant gaat in Nederland, moet daar twintig procent meer voor neertellen dan in België of Duitsland. Dat is de conclusie van een vergelijkend onderzoek van het FoodService Instituut, dat de gemiddelde prijzen van een driegangenmenu in verschillende landen naast elkaar zette. In Nederland tel je voor een driegangenmenu gemiddeld 27,45 euro neer. In België is dat 24,95 euro, en in Duitsland eet je voor 18,70 euro al een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Vooral het prijsverschil tussen thuis eten en op restaurant gaan in Nederland ligt aan de basis van het probleem. 'De voorbije jaren hebben consumenten relatief eenvoudig kunnen besparen door vaker boodschappen te doen', zegt Grievinck in De Telegraaf. 'Op dat vlak is Nederland vrij goedkoop, maar het grote prijsverschil met de horeca maakt dat die laatsten quasi kansloos zijn.'

Zowel in ons land als in Duitsland bleek het prijsverschil tussen thuis eten en op restaurant gaan beduidend kleiner: zo zijn de prijzen in de Belgische supermarkten twintig procent hoger dan in Nederland.