Databank NSA weinig nuttig voor terreurbestrijding
Foto: AP

De controversiële massale afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA leveren behalve een indrukwekkende stapel documenten weinig op in de zogenaamde strijd tegen de terreur. Dat moet blijken uit een studie van de denktank New America Foundation (NAF) waarover de krant Washington Post maandag bericht.

De databank van het National Security Agency heeft amper bijgedragen tot het verijdelen van aanslagen, schrijft de NAF, die 225 gevallen van “terrorisme” onderzocht sinds de aanslagen van 11 september 2001.

De traditionele methodes van strafvervolging en onderzoek, daarentegen, blijken wel effectief, aldus de studie. Zij hebben ook het voordeel dat zij niet wetsovertredend zijn.

Uit de NAF-studie blijkt dat het peperdure NSA-programma slechts in één geval aanwijzingen voor een terreurdaad heeft opgeleverd. Dat geval betrof een taxichauffeur uit San Diego, die uiteindelijk veroordeeld werd omdat hij geld had geschonken aan “een terreurgroep in Somalië” (allicht wordt al-Shabaab bedoeld). Een dreiging van terreuraanslag op VS-grondgebied was dat geval allerminst.

Het grote probleem van de terreurbestrijders ligt er niet in, dat zij over nog meer informatie via hun massale afluisterprogramma moeten beschikken, maar dat zij de informatie waarover zij beschikken “niet afdoende begrijpen of met anderen delen, luidt de vernietigende conclusie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in