De spin in het havenweb
Foto: Wendy Marijnissen
11.000 arbeidsplaatsen en een toegevoegde waarde van om en bij de 3 miljard euro op jaarbasis maken van de chemiecluster in de Antwerpse haven de grootste van Europa. Xavier Vanrolleghem van het Gemeentelijk Havenbedrijf is er de spin in het web. “Als een investeerder een vraag heeft, komt die bij ons terecht.”
BASF, Evonik, Lanxess … Het zijn stuk voor stuk industriële bedrijven die volop investeren in de Antwerpse haven. “Het gaat om miljarden euro’s”, weet Xavier Vanrolleghem, die daarmee even de puntjes op de ‘i’ zet. “De Antwerpse haven is zeer competitief. Dat al die bedrijven blijven investeren, is daar het beste bewijs van.”
 
De Antwerpse haven is goed voor ongeveer 9,6 miljard euro toegevoegde waarde op jaarbasis. De chemiecluster neemt daarvan 3 miljard euro voor zijn rekening, de olieverwerkende industrie zo’n 900 miljoen euro. In 2011 werkten er 11.000 mensen in de chemische industrie in de Antwerpse haven. De raffinaderijen zorgden voor 2.700 arbeidsplaatsen.
 
“En elk jaar werft de chemie hier ongeveer 1.500 nieuwe werknemers aan.” Als commercial manager van de Antwerp Chemical Cluster bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen weet Xavier waarover hij spreekt. Zijn dagtaak bestaat uit het begeleiden en aantrekken van (potentiële) investeringen in de olie- en chemiesector in het havengebied.
 
Grond kopen
 
Daarvoor werkt hij zowel nauw samen met de sector zelf als met koepelorganisaties zoals essenscia. “Samen maken we de haven zo aantrekkelijk mogelijk voor bestaande en nieuwe klanten.”
 
Als spilfiguur tussen bedrijf en overheid is Xavier daar de geknipte man voor. “Samen met de sector denken we bijvoorbeeld na over hoe bedrijven bepaalde diensten kunnen bundelen. Vaak hebben die bedrijven zelf de tijd of de middelen niet om dat te onderzoeken. Als Havenbedrijf doen we dat voor hen.”
 
Business development, een stukje PR, maar ook heel veel praktische vragen van geïnteresseerde investeerders. Het komt er allemaal bij kijken. “Stel dat Exxon Mobile wil investeren in de haven. Dan ben ik voor hen de link tussen alle personen, organisaties en overheden waarmee ze in contact komen om die investering zo goed mogelijk te laten verlopen.”
 
Wat kost een stukje grond in de haven? Wat zijn de energieprijzen? Waar vindt een bedrijf de juiste vergunningen? Hoe geraken ze aan geschikt personeel?  Met welke partners kunnen ze in zee gaan? Wat zijn de logistieke troeven van de regio? “Je kan het zo gek niet bedenken, maar al wat een potentiële klant of investeerder zich afvraagt, komt bij ons terecht”, legt Xavier uit.
 
Transparantie
 
Een van de grote troeven van de Antwerpse chemiecluster is de verregaande integratie tussen de verschillende industriële spelers. “Daarom zijn we ook een geïntegreerde chemiecluster, de grootste van Europa”, legt Xavier uit. “De chloor die Solvay hier produceert, levert het als grondstof aan andere bedrijven in de haven.”
 
Dat is een eenvoudig voorbeeld. Volgens hetzelfde principe zijn er hier tientallen en veel complexere constructies actief in de Antwerpse haven. “Als het ene bedrijf een product op overschot heeft en een ander bedrijf kan dat gebruiken, is het toch handig als ze dat van mekaar weten? Dat is de transparantie waar wij als Havenbedrijf voor zorgen.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig