Sven Nys reed in Waregem met de vingers in de neus naar zijn negende Belgische titel. Nys maakte het verschil in de zandstroken en dus niet over de fel bediscussieerde balkjes. 'Een bewuste keuze', gaf de nieuwe Belgische kampioen toe.

Alles over het BK veldrijden op Sportwereld.be

Vooraf was er veel heisa over twee balkjes op het parcours en een vermeende poging van Vantornout om ze ter verplaatsen zodat Nys en co niet over zouden kunnen springen. De wereldkampioen wipte geen enkele keer over de hindernissen en stapte steeds van de fiets. 'Een bewuste keuze', vertelde Nys achteraf. 'Als een duidelijke statement dat ze hier niet cruciaal waren om te kunnen winnen', gaf hij het kamp van Sunweb-Napoleon Game lik op stuk.

'Er is te veel te doen geweest over die balkjes de afgelopen week. Dat was nergens voor nodig. Ik wilde de miserie achteraf vermijden. Het zou eigenlijk trouwens maar normaal geweest zijn als ik mijn kwaliteiten die ik het hele jaar door gebruik, ook vandaag had aangewend. Je gaat toch ook plots niet het zand uit het parcours van Koksijde schrappen of de Koppenberg weglaten uit die cross?'

'Hier was de zandstrook de belangrijkste passage. Het is niet dat ik zoveel beter door het zand rijd dan de rest, maar het was vooral kwestie van er voldoende fris aan te beginnen. Al bij de eerste passage voelde ik dat ik heel sterk was, daarna gebruikte ik de laatste honderden meters voor het zand telkens om wat te recupereren en fris aan de zandstrook te kunnen beginnen', analyseerde Nys.

'Het gevoel is natuurlijk niet zoals bij een eerste titel', vervolgde de Belgische kampioen. 'Ik ben er wel heel trots op en het is bijna een wonder dat ik dit op mijn leeftijd nog kan. Ik zie het vooral als een cadeau voor alle mensen en sponsors die al vele jaren aan mijn zijde staan. Het parcours leende er zich ook toe om er een mooie wedstrijd van te maken. Het was geen kwestie van afwachten tot de slotfase, er waren voldoende passages waar het verschil kon worden gemaakt', besloot De Kannibaal.