Kannibaal Nys pakt negende Belgische titel na onemanshow
Foto: BELGA
Sven Nys heeft zijn favorietenrol op het BK veldrijden in Waregem helemaal waargemaakt. De Kannibaal uit Baal reed bijna de hele wedstrijd alleen aan de leiding en veroverde op de Hippodroom zijn negende Belgische titel. De wereldkampioen is nog één driekleur verwijderd van de tien nationale titels van Roland Liboton. Rob Peeters werd tweede, Bart Wellens finishte verrassend als derde. Co-favoriet Niels Albert en titelverdediger Klaas Vantornout gaven beiden na een ontgoochelende prestatie op.

Alles over het BK veldrijden op Sportwereld.be

Wie aan de Hippodroom van Waregem een tweestrijd tussen topfavorieten Niels Albert en Sven Nys verwachtte, kwam al snel bedrogen uit. In de tweede ronde demonstreerde Nys in de zandbak en reed hij de verzamelde concurrentie genadeloos uit wiel. In een mum van tijd knalde de wereldkampioen meer dan 40 seconden weg van de rest.

 Albert, vorige week nog winnaar in Rome, moest ook in de achtervolging de rol lossen. De co-favoriet kon het strakke tempo van Bart Wellens niet volgen en zou even later ontgoocheld opgeven op aangeven van manager Christoph Roodhooft. Die verklapte op televisie dat Albert afgelopen week ziek was geweest. 

Nys maakte er ondertussen een one-man-show van. De Kannibaal uit Baal hoefde daarvoor zelfs niet over de gecontesteerde balkjes te springen. Alsof het een statement was naar Vantornout verkoos Nys om steeds over de hindernissen te lopen. Titelverdediger Vantornout kwam trouwens nooit in het stuk voor en gaf net als Albert op. Ploegmakker Pauwels deed het echter wel goed en streed in de achtergrond met Wellens en Peeters om de tweede plaats.

Toch moest Pauwels het hoofd buigen voor de twee anderen kempenaren. In de ultieme slotfase bleek Rob Peeters net iets meer kruit in de benen te hebben dan Bart Wellens. Maar dat was allemaal erg ver achter Sven Nys, die op geniale wijze naar zijn negende Belgische titel soleerde. 

Top 10

1 Sven Nys
2 Rob Peeters
3 Bart Wellens
4 Tom Meeusen
5 Jim.Aernouts
6 Dieter Vanthourenhout
7 Wietse Bosmans
8 Kevin Pauwels
9 Bart Aernouts
10 Michael Vanthourenhout