Swings eindigt als vierde op EK allround
Foto: Belga
Bart Swings heeft zondag op het EK allround schaatsen in het Noorse Hamar brons gepakt op de 10.000 meter. Daarmee klom hij nog naar de vierde plaats in de eindstand. De eindzege ging naar de Nederlander Jan Blokhuijsen. Vorig jaar werd Swings op het EK in het Nederlandse Heerenveen vijfde. 'Ik had graag op het podium gestaan', aldus Swings.

Op de afsluitende tien kilometer werd Swings zondag in 13:17.41 derde. De 22-jarige schaatser nam revanche voor de nederlaag die hij een dag eerder op de 5.000 meter tegen de Nederlander Douwe de Vries had geleden. Swings zette in de tweede rit een sterke chrono neer, waarop de hoger gerangschikten de tanden stuk beten.

Dat gold vooral voor de Noren Sverre Lunde Pedersen en Havard Bokko, die niet aan de tijd van Swings kwamen en wankelend de eindstreep passeerden. Door die sterke prestatie passeerde Swings Pedersen alsnog in de stand.

Het spannende duel met ranglijstaanvoerder Koen Verweij besliste Blokhuijsen in zijn voordeel: 13:07.22 tegenover 13:13.45. De 24-jarige Blokhuijsen volgt op de erelijst zijn landgenoot Sven Kramer op, die zich in Tenerife voorbereidt op de Winterspelen in Sotsji.
Vier weken voor zijn eerste start op de Winterspelen kan Swings terugblikken op een goed EK. De 5.000 en de 10.000 meter leverden twee derde plaatsen op. De komende weken reist hij met zijn ploeg naar Inzell om echt 'wedstrijdhard' te worden en de snelheid nog op te voeren.

'Graag podium'

'Ik had graag op het podium gestaan', reageerde Swings achteraf. 'Na een intensief trainingskamp in Portugal heb ik de draad op het ijs goed opgepakt. Vanaf nu gaan we de olympische voorbereiding in Inzell vervolmaken, finetunen op het schaatstechnisch deel en tempohardheid opdoen. Mijn tien kilometer was zoals het hoort. Het was een mooie vlakke race. Technisch reed ik netjes en de focus was goed.'

Eindstand:
1. Jan Blokhuijsen (Ned) 149.196 ptn
2. Koen Verweij (Ned) 149.251
3. Havard Bokko (Noo) 149.894
4. Bart Swings (BEL) 150.272
5. Sverre Lunde Pedersen (Noo) 150.302
...
31. Wannes van Praet (BEL) 80.874

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig