Belofte Jens Adams verrast, Wout Van Aert uitgesloten
Foto: ISOSPORT/Claessen
Jens Adams heeft zondag op het BK veldrijden op de hippodroom in Waregem de Belgische titel bij de beloften gepakt. De renner uit Minderhout bleek in de slotronde net iets sterker dan Toon Aerts. Uittredend kampioen Laurens Sweeck finishte als derde.

Alles over het BK veldrijden op Sportwereld.be

 Er was zondag meteen commotie bij de start. Topfavoriet Wout Van Aert veroorzaakte een valse start en moest meteen inpakken. Enkele seconden na de herstart slaagde hij er weliswaar in om alsnog op het parcours te komen, maar hij werd snel tot de orde geroepen door de commissarissen.

Ook zonder Van Aert werd het een boeiende titelstrijd. Adams, Aerts, Sweeck en Gianni Vermeersch vormden al snel een kopgroep van vier. Op de gladde ondergrond maakte iedereen wel eens een slipper, zodat de posities constant wisselden.

In de voorlaatste ronde haakte Sweeck definitief af na een val, Aerts raakte achterop door een stuurfout. Ze slaagden er wel nog in om de wat verzwakkende Vermeersch weer voorbij te rijden. Adams leek op weg naar de titel, tot Aerts in de slotronde alsnog terugkeerde in zijn spoor. Even later zag hij Adams echter opnieuw enkele meters voorsprong nemen. Definitief deze keer, zodat Adams zijn gloednieuwe ploeg Vastgoedservice-Golden Palace al meteen een nationale titel kon schenken. Na Wilrijk op 20 oktober was het voor Adams nog maar de tweede overwinning van het seizoen.

Jens Adams: 'Toch wel een verrassing'

'In een kampioenschap stond ik nooit eerder op het podium', verklaarde Jens Adams. 'Mijn zege is dan ook wel wat een verrassing, maar dat maakt het des te mooier.'

'Vooraf was uiteraard Wout Van Aert de grote favoriet, achter hem zijn we met verscheidene renners die wat aan mekaar gewaagd zijn en waar onderling de posities vaak wisselen. In de eerste ronde maakte ik door een slechte bandenkeuze wat foutjes en bovendien kantelde ook mijn zadel nog. Ik zat toen zowat tiende, maar toen ik vervolgens vrij snel naar voren kon rijden, wist ik dat een goed resultaat mogelijk was. Het kwam er dan vooral op aan om in de slotfase foutjes te vermijden.'Top 5

1. Jens Adams (Minderhout/Vastgoedservice-Golden Palace) 53:18
2. Toon Aerts 0:08
3. Laurens Sweeck 0:18
4. Gianni Vermeersch 0:46
5. Tim Merlier 1:15

Bekijk de volledige uitslag hier.