De ruim 200 Afghaanse asielzoekers en hun sympathisanten die sinds zaterdag vanuit Brussel naar Gent stappen, zijn zondagavond in Wetteren aangekomen. Daar werden ze uitgenodigd op een nieuwjaarsreceptie van de lokale sp.a-afdeling.

De afgewezen vluchtelingen, die al verschillende marsen en betogingen achter de rug hebben, willen met de voettocht een tijdelijke opschorting van de uitwijzingen naar Afghanistan bewerkstelligen en een verblijfsstatuut krijgen. De mars startte zaterdagochtend aan de Begijnhofkerk in Brussel en eindigde die dag in de abdij van Affligem, waar ze konden overnachten.

Zondag stapten de Afghanen naar Wetteren. De groep werd in de voormiddag in Aalst ontvangen door leden van de lokale PVDA-afdeling. 'We hebben veel gezongen, het weer was mooi en we kregen ook veel steun van onder meer het ABVV en van een derdewereldwerkgroep', aldus Riet Dhondt (Steuncomité Afghanen). Volgens de Aalsterse burgemeester Christoph D’haese (N-VA) was er een korte discussie omdat de groep over de Grote Markt liep, terwijl gevraagd was dat niet te doen omwille van een corrida.

In de namiddag werd de voettocht voortgezet richting Wetteren. 'Er wachtte ons een grote verrassing, want we werden uitgenodigd om deel te nemen aan een nieuwjaarsreceptie van sp.a, ' aldus Dhondt. De groep krijgt zondagavond een maaltijd aangeboden door de Vluchtelingenwerkgroep Wetteren en brengt de nacht door in de parochiezaal O.L.V Hemel Overschelde.

Maandag om 10.30 vertrekken de Afghanen richting Gent. Daar worden ze om 15 uur in het Keizerspark verwacht en daarna door verschillende middenveldorganisaties ontvangen in de Sint-Antoniuskerk in de Forelstraat. Om 17.30 uur start in Kunstencentrum Vooruit een slotevent, met onder meer Mgr. Luc Van Looy, de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) en mensen uit de culturele wereld, vakbonden en middenveld.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig