Koffie is goed voor het visuele geheugen
Foto: An Nelissen

Koffie stimuleert het visuele geheugen. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die zondag is verschenen in Nature Neuroscience.

Tot nog toe waren er onvoldoende bewijzen dat koffie het geheugen stimuleert, maar onderzoekers van de Johns Hopkins-universiteit in het Amerikaanse Baltimore stelden vast dat cafeïne het visuele geheugen kan stimuleren.

De onderzoekers vroegen aan 73 vrijwilligers om foto’s van voorwerpen te bekijken. Vervolgens kreeg de helft van hen 200 milligram cafeïne toegediend - wat overeenkomt met twee koppen koffie - de anderen kregen een placebo.

De dag nadien werd aan beide groepen opnieuw een reeks foto’s getoond. Sommige foto’s waren dezelfde als de dag voordien, andere foto’s waren helemaal nieuw en nog andere foto’s vertoonden gelijkenissen maar waren toch anders.

De twee groepen slaagden er allebei even goed in om de nieuwe foto’s van de bekende foto’s te onderscheiden. Maar de groep die cafeïne kreeg toegediend slaagde er beter in om de gelijkende foto’s eruit te pikken.

“Als we die gelijkaardige maar toch andere voorwerpen niet hadden gebruikt, zouden we geen enkel effect van cafeïne hebben kunnen aantonen”, luidt het. In het geval van de gelijkaardige maar toch andere foto’s moet het geheugen een “moeilijker” taak uitvoeren en net dat proces lijkt vlotter te gaan door de cafeïne.