Nucleair akkoord met Iran treedt volgende week in werking
Foto: AP

Het akkoord dat in november 2013 gesloten werd rond het nucleaire programma van Iran, zal vanaf 20 januari toegepast worden. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag aangekondigd. Het bericht werd meteen bevestigd door Amerikaans president Barack Obama.

In november vorig jaar bereikte Iran een akkoord over zijn nucleaire programma met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en met Duitsland. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt nu dat het nucleaire akkoord van toen vanaf 20 januari zal toegepast worden.

Het akkoord voorziet onder meer dat Iran voor zes maanden zijn gevoelige nucleaire activiteiten bevriest in ruil voor een versoepeling van de westerse sancties.

De toepassing van het akkoord start dus op 20 januari. Amerikaans president Obama bevestigt de datum. “Vanaf 20 januari zal Iran voor het eerst starten met het elimineren van zijn voorraden verrijkt uranium en met het ontmantelen van een deel van zijn nucleaire infrastructuur”, zo stelt Obama in een persbericht.

De Amerikaanse president spreekt van “een belangrijke stap”. Hij blijft wel aandringen op de noodzaak van een resolutie “waarin wordt rekening gehouden met onze bezorgdheid over het Iraanse kernprogramma”.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig