Torfs: ‘Rode Duivels ook niet op elk WK’
Foto: Jimmy Kets

“Het is niet omdat monseigneur Léonard nu niet bij de benoemde kardinalen zit, dat hij nooit kardinaal zal worden”, zo reageert Leuvens rector en kerkjurist Rik Torfs op het feit dat aartsbisschop André-Jozef Léonard niet op de lijst van nieuwe kardinalen staat.

Torfs ziet verschillende mogelijke verklaringen voor het feit dat Léonard niet op de lijst met 19 nieuwe kardinalen staat die paus Fransiscus zondag bekendmaakte. Zo is de keuze voor meer kardinalen uit andere continenten dan Europa volgens Torfs een vertaling van het verschuivende zwaartepunt binnen de katholieke kerk. Iets wat ook de Belgische bisschoppenconferentie zondag opmerkte.

Bovendien is het belang van België binnen de katholieke kerk volgens Torfs ook afgenomen met de groeiende secularisering in ons land. “Een derde mogelijke verklaring is dat de paus aartsbisschoop Léonard te conservatief vindt, al is daar de laatste tijd wat verandering te merken”, aldus Torfs.

Concreet gevolg van de niet-benoeming van Léonard is dat ons land geen stemgerechtigd kardinaal op het conclaaf zou hebben als er nu een nieuwe paus zou moeten gekozen worden. “Maar laat ons dat relativeren. Het is ook niet zeker dat Léonard nooit kardinaal zal worden. Maar we mogen het ook niet te nationalistisch bekijken. Bovendien gaan de Rode Duivels ook niet naar elk WK”, voegt de Leuvense rector er nog aan toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig