‘Antwerpen hangt vol met kapotte nepveiligheidscamera’s’
Foto: VUM

Gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft bekend dat de stad Antwerpen op verschillende plaatsen 'goedkope' en intussen 'kapotte' nepveiligheidscamera’s heeft geïnstalleerd. Hij vraagt dat het Antwerpse stadsbestuur de nepcamera’s vervangt door echte.

'Deze valse camera’s zouden moeten dienen om criminelen en vandalen af te schrikken, maar verschillende nepcamera’s zijn echter kapot, hangen er schots en scheef bij en wekken alleen hoongelach op', stelt de partij. Die haalt voorbeelden aan van camera’s in recyclageparken en op de begraafplaats Schoonselhof.

Vlaams Belang vindt het niet de taak van de overheid om nepcamera’s te installeren. 'Eerst en vooral wordt op die manier een vals veiligheidsgevoel gecreëerd. Valse camera’s tasten de geloofwaardigheid van het noodzakelijke cameraveiligheidsbeleid aan. Bovendien is het zeer de vraag wat het Antwerpse stadsbestuur zal doen wanneer slachtoffers van een misdrijf in het kader van een gerechtelijke procedure beroep willen doen op camerabeelden van dergelijke nepcamera’s.’ Filip Dewinter wil de kwestie op de volgende gemeenteraad aankaarten.

'We hebben inderdaad gemerkt dat de camera’s onvoldoende afschrikken', klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Philip Heylen. Men benadrukt dat er al enkele maanden plannen worden ontwikkeld om andere camera’s op te hangen. 'De volgende weken doen we testen met verschillende soorten veiligheidssystemen. Na een kosten-batenanalyse zullen we zien wat we waar installeren.' Er wordt ook benadrukt dat er op sommige plaatsen intussen wel echte camera’s hangen, zoals het containerpark van Wilrijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig