‘Léonard kan zich verzoenen met de lijst’
Foto: AP

Aartsbisschop André-Jozef Léonard is niet teleurgesteld dat hij niet op de lijst van nieuwe kardinalen staat. Hij kan zich ermee verzoenen, zijn leuze is immers “alles is genade”. Dat zegt zijn woordvoerder Jeroen Moens zondag in een reactie op de namenlijst van Paus Franciscus met zestien geestelijken die in februari tot kardinaal gecreëerd zullen worden.

Volgens de woordvoerder van de Belgische aartsbisschop vindt die het een goede zaak dat Afrika en Latijns-Amerika beter vertegenwoordigd zullen zijn. “Zo krijgen Haïti en de Antillen voor de allereerste keer een kardinaal”, illustreerde Moens. Léonard heeft persoonlijk dan weer veel sympathie voor aartsbisschop Vincent Nichols uit Westminster. “Hij is blij dat die verkozen is”.

De woordvoerder merkt op dat er een duidelijke breuk is met de traditie. “Ook de bisdommen van Venetië, Turijn of Lissabon hebben geen kardinaal meer”.

Léonard is dus nog geen kardinaal, maar kan dat in theorie wel nog worden één van de volgende jaren. Al lijkt dat weinig waarschijnlijk, want de Belgische aartsbisschop wordt binnen anderhalf jaar 75. “Vanaf 75 jaar is hij ontslagnemend. Léonard vindt het dan ook logischer dat zijn opvolger de titel van kardinaal zou krijgen”, aldus Moens.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig