De Oekraïense oppostieleider Vitali Klitsjko heeft tijdens een nieuwe massabetoging opgeroepen tot een nationale staking. “We beginnen met een korte waarschuwingsstaking. Als de regering niet naar ons luistert, dan zal die nog veel langer worden”, verklaarde de bokskampioen aan de tienduizenden demonstranten die op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad waren samengestroomd.

Het was de eerste grote bijeenkomst van de pro-Europese demonstranten in 2014. De tegenstanders van president Viktor Janoekovitsj eisen vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen.

Een andere oppositieleider, Arseni Jazenjuk van de partij van oud-premier Joelia Timosjenko, vroeg de VS om sancties te treffen tegen leden van de regering. In de eerste plaats moeten die gericht zijn tegen minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko, die verantwoordelijk is voor het brutale optreden van de politie tegen demonstranten, aldus Jazenjuk.

De betogers in Oekraïne begonnen hun manifestaties een kleine twee maanden geleden, na de weigering van president Viktor Janoekovitsj om een akkoord met de Europese Unie te ondertekenen.