12.000 Gentenaars vieren nieuwjaar ‘thuupe tegoare’
Foto: dvh

Op het Gentse Sint-Baafsplein wensten zondagmiddag naar schatting 12.000 Gentenaars elkaar een gelukkig nieuwjaar. Thema dit jaar is ‘thuupe tegoare’, waarbij de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) iedereen opriep om inspanningen te leveren voor een beter samenleven.

Besparen doet het stadsbestuur niet op de nieuwjaarsdrink, het budget werd opgetrokken tot 20.000 euro. 'Gent is geen anonieme stad en we zijn daar fier op', motiveert schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen Annelies Storms (SP.A). 'Met de nieuwjaarsdrink spelen we in op dat gevoel door een plek te creëren waar Gentenaars massaal kunnen afspreken met vrienden en buren.'

Droge kelen zullen die niet gehad hebben, er waren 36.000 gratis drankjes voorzien. Het programma was ook typisch Gents, met multi-instrumentalist Jan Marmenout, het dj-duo The Rudies, en ‘t Spelleke van Drei Kluite. Jan Matthys, alias Homo Turisticus, grapte het geheel aan elkaar.

‘Kruip met zatte botten niet in uw auto'

In zijn nieuwjaarsspeech kon Termont het niet laten om de draak te steken met zijn collega uit Ninove, die eerder op een nieuwjaarsdrink ‘grapte’ dat er geen alcoholcontroles waren. 'Kruip met zatte botten niet in uw auto', herhaalde de Gentse burgemeester de preventieslogan van de stad.

'Mij hoor je niet zeggen dat er geen controles zijn, want helaas vallen er nog teveel slachtoffers in het verkeer.' Termont herinnerde verder aan het thema ‘thuupe tegoare’. 'Samenleven met 155 nationaliteiten met elk hun gebruiken is niet altijd makkelijk, maar als iedereen inspanningen levert, dan moet dat lukken'.

Pierke Pierlala deelde in zijn 'nieuwjaarskoenfeeranse' plaagstootjes uit aan het schepencollege, en haalde onder meer lokale belastingsverhogingen door de mangel. De drink wordt traditioneel afgesloten met de samenzang van Klokke Roeland. Het platform GASvrijGent deelde haar eigen nieuwjaarsbrief met wensen uit onder de aanwezigen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig