Britse eurosceptici dringen aan op vetorecht tegen EU
Foto: REUTERS

Bijna 100 Britse eurosceptici vragen aan premier David Cameron dat het Britse Lagerhuis zijn veto kan uitspreken tegen EU-wetgeving. Dat schrijft de Sunday Telegraph.

“Wij roepen u op het idee van een nationaal veto tegen huidige en toekomstige wetgeving van de Europese Unie te realiseren”, zo schrijven de 95 volksvertegenwoordigers in een brief aan premier Cameron.

Dat veto zou volgens de Britse eurosceptici aan het parlement de mogelijkheid bieden om wetgeving tegen te houden die “strijdig is met het nationale belang”. Momenteel beschikt het Britse parlement niet over zo’n vetorecht en de Britse premier kan enkel zijn veto gebruiken voor erg gevoelige kwesties zoals Defensie of de EU-begroting.

Downing Street reageerde zondag op de brief van de eurosceptici met de boodschap dat de premier het voorstel grondig zou onderzoeken. “Maar we moeten weten wat de praktische gevolgen van het voorstel kunnen zijn”, klonk het. De woordvoerder van Cameron voegde er nog aan toe dat de interne markt niet zou werken indien alle parlementen regelmatig en unilateraal hun veto zouden inzetten tegen Europese wetgeving.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig