Naar schatting 98 procent van het goud dat in Congo wordt geproduceerd, wordt op frauduleuze wijze het land uitgevoerd. Door deze smokkel worden de gewapende groepen in het oosten van Congo gefinancierd.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van VN-experts. Verschillende gewapende groepen in het oosten van Congo halen hun middelen uit de productie en handel van natuurlijke hulpbronnen, zo stellen de experts in hun rapport. Ook goud speelt daarbij een belangrijke rol.

De VN-experts wijzen erop dat de meeste goudmijnen zich bevinden in “post-conflictgebied”, wat wil zeggen dat de gevechten daar over het algemeen beëindigd zijn. Maar het goud van die gebieden wordt wel gemengd met het goud uit conflictzones. “Vooral in de grote handelssteden van oosten van Congo en in de transitlanden Oeganda, Burundi en Tanzania” is dat het geval.

Het gebrek aan transparantie bij de goudhandel maakt het lastig om het “conflictgoud” te onderscheiden van conflict uit andere gebieden, zo blijkt nog uit het rapport. De experts schatten dat 98 procent van het Congolese goud het land uit gesmokkeld wordt en dat zowat al het goud dat in Oeganda verhandeld wordt illegaal vanuit het vroegere Zaïre geëxporteerd werd.

Het gevolg van die goudsmokkel is dat Congo en Oeganda “elk jaar miljoen dollars verliezen”, omdat er geen taksen geheven kunnen worden op het kostbare goedje wanneer dat illegaal verhandeld wordt. Op die manier wordt ook “een systeem dat de gewapende groepen in Congo financiert”, getolereerd, luidt het nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig