Léonard moet nog wachten op kardinaalstitel
Foto: BDW

De Belgische aartsbisschop André-Jozef Léonard zal in februari nog niet tot kardinaal worden benoemd. Paus Franciscus heeft zondag de namen bekendgemaakt van de zestien geestelijken die wel die eer zullen krijgen.

Van de zestien nieuwe kardinalen zullen er vier uit Italië komen. Daarnaast worden er nog twee andere Europeanen tot kardinaal gecreëerd: een Duitser en Brit.

Vijf nieuwe kardinalen komen uit Latijns-Amerika (Argentinië, Chili, Brazilië, Haïti, Nicaragua), één uit Noord-Amerika (Canada), twee uit Afrika (Ivoorkust en Burkina Faso) en twee uit Azië (Zuid-Korea en de Filipijnen).

Momenteel heeft ons land nog één kardinaal: Godfried Danneels. Maar hij is ouder dan 80, en bij een verkiezing van een nieuwe paus niet langer stemgerechtigd. Als er dus een nieuwe paus moet worden aangesteld, heeft ons land momenteel geen vertegenwoordiger in het kiescollege. Vorige week had de Franse krant La Croix al aangekondigd dat paus Franciscus zich niet gebonden zou voelen door de gewoonte dat grote bisdommen automatisch een kardinaal leveren.

De kardinalen zullen op 22 februari gecreëerd worden tijdens het zogeheten consistorie, dat in het Vaticaan georganiseerd wordt. Vanaf die dag zullen er in totaal 122 stemgerechtigde kardinalen zijn.

‘Evenwicht hersteld’

“Door meer te kiezen voor kardinalen uit Zuid-Amerika en Afrika kiest de paus voor een herstel van het evenwicht in het college van kardinalen. Dat is geen verrassing want in die continenten toont de kerk zich ook dynamischer”, zo reageert de Bisschoppenconferentie van België (IPID) op de benoeming van een nieuwe reeks kardinalen door paus Franciscus.

‘We wisten dat de nieuwe paus de lijst mogelijk zou openen naar andere continenten”, legt de Belgische bisschoppenwoordvoerder Tommy Scholtes uit. “Door meer dan vroeger de nadruk te leggen op continenten als Zuid-Amerika en Afrika wordt het evenwicht in het college van kardinalen hersteld. Op die manier komt de samenstelling van het college meer overeen met de realiteit. In die continenten toont de kerk zich toch dynamischer dan bij ons”.

Het is dan ook geen complete verrassing dat de Belgische aartsbisschop Léonard niet op de lijst staat. “De paus wijkt inderdaad af van de traditionele lijn door geen kardinaal te voorzien voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Maar dat neemt niet weg dat Léonard bij een volgende consistorie kan aangeduid worden”, luidt het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig