‘In Vlaanderen is er geen PS’
Foto: Photo News

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V)wil niets weten van de stelling dat de komende verkiezingen gaan over de keuze tussen het PS- of N-VA-model. ‘De PS gaat niet uitmaken hoe we in Vlaanderen de nieuwe bevoegdheden moeten uitwerken’, zegt hij in een gesprek in De Zevende Dag.

Peeters ging in het debatprogramma in op de nieuwjaarstoespraak die N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij gaf. De Wever herhaalde daar dat Vlamingen wat de keuze hebben tussen ‘het PS-model en het N-VA-model’.

Het CD&V boegbeeld begon met een kwinkslag. ‘Die keuze tussen modellen is goed voor de modewereld. Maar in de politiek gaat het over beleid.’ Peeters vindt dan ook dat het ‘eigenaardig’ is dat verkiezingen ‘worden gereduceerd tot een keuze tussen de PS en N-VA’. Want die keuze eigenlijk niet aan de orde. ‘In Vlaanderen is er zelfs geen PS’.

‘De PS gaat niet uitmaken, godzijdank, hoe we in Vlaanderen de nieuwe bevoegdheden invullen en ons komen zeggen hoe we die nieuwe welvaart in Vlaanderen kunnen veilig stellen en doen groeien en hoe we onze economie verder stimuleren.’

Vlaanderen heeft door de zesde staatshervorming 38 miljard euro middelen te beheren. Dat is meer dan het federale niveau, stelt Peeters. ‘Laat de verkiezingen dan ook vooral gaan over de invulling en het beleid in Vlaanderen. Daar staat CD&V voor”.

20 procent

Bij de verkiezingen mikt CD&V op 20 procent van de stemmen, gaf Peeters aan. ‘Het is een objectief dat kan en moet gehaald worden’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig