Ondernemers bang voor strengere banken
Foto: BELGA

Een derde van de ondernemers vreest dat banken nog strenger worden op het vlak van financiering. Een op de vijf ondernemers denkt dat de financiering nog duurder wordt en slechts een op de 25 gelooft dat banken de kredietvoorwaarden zullen versoepelen.

Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 707 ondernemers over verschillende aspecten van financiering.

De helft van de respondenten zal proberen minder afhankelijk te zijn van de bank. “De verhouding tussen ondernemers en banken zit duidelijk nog niet helemaal goed”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De recent gestarte Volkslening, die ook voor de financiering van kmo’s kan gebruikt worden, is volgens de zelfstandigenorganisatie een goede zaak. “Spaarders kunnen aan veilige voorwaarden het ondernemerschap stimuleren en ondernemers krijgen de broodnodige zuurstof om te ondernemen”, luidt het.

Het valt volgens Van Eetvelt op dat slechts één op de tien ondernemers denkt dat de overheid alternatieve financieringsvormen zal stimuleren. “Nochtans bestaat er al heel wat, zoals de kredieten via het Participatiefonds, de winwinlening en de waarborglening van PMV. Maar die zijn weinig bekend bij ondernemers. Er ligt hier zeker een taak voor zowel de overheid als onszelf.”

Crowdfunding wordt volgens 9 procent van de bevraagden een serieuze financieringsvorm. Uit een vorige enquête bleek dat slechts 2 pct van de ondernemers momenteel gebruik maakt van crowdfunding. Het systeem zal volgens de ondernemers klaarblijkelijk aan belang winnen. Crowdfunding is volgens Unizo een goed bijkomend alternatief voor ondernemers om de nodige financiële middelen te verzamelen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig