De 49-jarige Jesus Fornerino staat vanaf dinsdag 14 januari, de dag van de jurysamenstelling, in het Tongerse hof van assisen terecht voor de moord op zijn 41-jarige echtgenote Cynthia Elisabeth in het proces over de zogenaamde 'zwembadmoord'. De vrouw werd op 30 mei 2011 in het zwembad achter haar huis in Leopoldsburg dood aangetroffen.

Zij en Fornerino leefden feitelijk gescheiden. Samen hadden ze vijf kinderen, drie zonen en twee dochters. Vrijdag 17 januari komt Fornerino in Tongeren zelf aan het woord. Beschuldigde en slachtoffer zijn van de Nederlandse Antillen afkomstig.

De centrale meldkamer van de politie in Hasselt kreeg 30 mei 2011 rond 18.30 uur het bericht dat in het zwembad in de tuin van een woning op de Lommelsesteenweg het levenloze lichaam van Cynthia Elisabeth was aangetroffen. Het was haar zoon Jerzuinho die aan de telefoon was. Daarna kwam Jesus Fornerino zelf aan de lijn, die quasi onverstaanbaar en heel emotioneel naar de hulpdiensten vroeg. Ook zijn advocaat, met wie Fornerino al gebeld had, contacteerde de politie van de zone Kempenland. Vier van de vijf kinderen waren aanwezig. De 13-jarige dochter was er niet.

Ongeval in zwembad

De wetsdokter stelde vast dat de vrouw vier uur eerder overleden was. De man verklaarde aanvankelijk dat zijn vrouw door een ongeval verdronken was bij het schoonmaken van het zwembad. Achteraf werden bij de vrouw echter wurgsporen ontdekt in haar hals en sporen van geweld op haar achterhoofd. Daarop vertelde hij dat hij zelf het zwembad aan het schoonmaken was, toen hij ruzie kreeg met Cynthia. Zij viel in het water, maar omklemde Jesus met haar benen.

Hij zou haar bij de nek weggeduwd hebben, waarna ze niet meer bewoog. Hij zou haar hebben laten liggen, naar zijn eigen huis zijn gegaan, zijn kleren hebben gewassen en gedroogd en dan enkele uren later zijn teruggekeerd met drie kinderen. Twee kinderen troffen hun levenloze moeder in het zwembad aan.

Verklaringen niet meer herinneren

Fornerino en zijn vrouw leefden al enkele maanden gescheiden. Twee kinderen verbleven bij de vader, die in een huis anderhalve kilometer verder woonde, en de drie anderen waren bij de moeder. Na de feiten legde Fornerino allerhande verklaringen af, die hij zich later niet meer herinnerde.

Er waren financiële en relationele problemen met intrafamiliaal geweld. Jesus kwam erachter dat hij niet de biologische vader was van een van de drie zonen. Fornerino versaste via Western Union heel wat geld naar Ghana, zogezegd naar een vrouw, maar dat bleek achteraf een mannelijke internetfraudeur te zijn. De speurders telden liefst 5.625 telefonische contacten naar Ghana.

Fornerino kon het ook niet verkroppen dat zijn echtgenote een nieuwe vriend had, terwijl hij nog seksuele betrekkingen had met Cynthia. Inzake zijn persoonlijkheid blijkt Fornerino gevoelig voor afwijzing en krenking en schrijft hij al zijn problemen aan anderen toe. Buren en mensen betrokken bij de schoolopleiding van de kinderen omschreven hem als een bruut die geen geweld schuwt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig