In de VS is een rel ontstaan over een veiling. Je kon bieden op een jachtvergunning waarmee je een zwarte neushoorn in Namibië mocht doden. Zwarte neushoorns zijn nochtans met uitsterven bedreigd. De veiling bracht 350.000 dollar (ongeveer 256.000 euro) op. Ironisch genoeg diende de veiling om geld in te zamelen voor het behoud van bedreigde diersoorten. Volgens de Dallas Safari Club, die de veiling organiseerde, gaat de volledige opbrengst naar de regering in Namibië. Die wil het geld gebruiken in de strijd tegen illegale stropers.

Diverse milieugroeperingen en voorvechters voor dierenrechten hebben al fel geprotesteerd tegen het omstreden initiatief. Er werden zelfs doodsbedreigingen geuit tegen leden van de Dallas-groep. Toch is de jachtvergunning geoorloofd, vindt de organisatie. Volgens directeur Ben Carter gaat het namelijk om de jacht op een oude, onvruchtbare neushoorn, die toch al zou worden geruimd omdat hij agressief is en een bedreiging vormt voor de andere wilde dieren. Daar hebben de tegenstanders geen boodschap aan. Zij vinden dat elk zeldzaam exemplaar moet worden beschermd.

Het is niet bekend wie het bedrag heeft neergeteld voor de vergunning. Er leven nog zo'n 4.000 zwarte neushoorn in het wild. In 1960 waren dat er nog 70.000. In Namibië zijn er nog zo'n 1.800 exemplaren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig