De Nederlandse autoriteiten hebben zaterdag een vermoedelijke Russische drugsbaron uitgeleverd aan Rusland. Vladimir Krasavtsjikov word ervan verdacht zeker 10 jaar lang cocaïne te hebben gesmokkeld van Ecuador naar Rusland.

Dat meldde het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Rus wordt ervan verdacht het meesterbrein te zijn van de drugssmokkel. Criminelen verstopten in Ecuador cocaïne in de laadruimte van schepen die commerciële goederen als bananen naar Rusland verscheepten. In de haven van Sint Petersburg haalden criminelen verkleed als havenmedewerkers de buit weer op. Krasavtsjikov zou zo sinds 2003 succesvol drugs hebben gesmokkeld.

Rusland onderschepte met een grootschalige politieactie in 2010 meer dan 70 kilo van de drugs, met een totaalwaarde van meer dan 85 miljoen dollar, en pakte 9 personen op. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor Krasavtsjikov.

Krasavtsjikov probeerde een veroordeling in Rusland te ontlopen door te vluchten. In januari 2012 werd hij in Nederland opgepakt, maar hij werd wegens het vele papierwerk pas dit weekend uitgeleverd. Enkele handlangers van de Rus werden al veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Krasavtsjikov hangt een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig