De Russische ordediensten hebben in het noorden van de Kaukasus vijf leden van een “verboden internationale terreurorganisatie” opgepakt. De arrestaties gebeurden in de stad Naltsjik, ongeveer 300 kilometer ten oosten van Sotsji, waar vanaf 7 februari de Olympische Winterspelen georganiseerd worden.

Dat melden buitenlandse media zondag.

De vijf vermoedelijke terroristen waren in het bezit van “granaten, munitie en een zelfgemaakt explosief met granaatscherven”, zo meldt de Russische antiterreurcommissie. Er werd niet meegedeeld van welke organisatie de vijf deel uitmaken.

Uit vrees voor aanslagen van islamistische rebellen heeft Rusland meer dan 30.000 agenten en leden van andere ordediensten ingezet in en rond Sotsji. De veiligheidsmaatregelen zijn namelijk nog fors opgevoerd na de twee bomaanslagen in Volgograd, die in totaal aan 34 mensen het leven hebben gekost.

De aanslagen in Volgograd - op 29 en 30 december - zijn overigens nog altijd niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov achter de aanvallen zit. Oemarov had in juli al opgeroepen om “op alle mogelijke manieren” te proberen de Winterspelen in Sotsji te verhinderen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig