Bij een veiling in Dallas in de VS heeft een omstreden jachtvergunning voor het doden van een zwarte neushoorn in Namibië 350.000 dollar (256.000 euro) opgebracht. Hoewel de regering van Namibië het geld wil besteden om de bedreigde diersoort te beschermen tegen stropers, leidde de veiling tot fel protest. Dat schrijven Amerikaanse media zondag.

De Dallas Safari Club organiseerde de omstreden veiling om het voortbestaan van de zwarte neushoorn te redden. Volgens de Amerikaanse organisatie gaat de volledige opbrengst van de veiling naar de regering in Namibië. Het is de bedoeling dat daarmee de met uitsterven bedreigde neushoorn wordt gered.

Diverse milieugroeperingen en voorvechters voor dierenrechten hebben al fel geprotesteerd tegen het omstreden initiatief. Er werden zelfs doodsbedreigingen geuit tegen leden van de Dallas-groep. De FBI onderzoekt de zaak.

Oude neushoorn

Volgens directeur Ben Carter gaat het echter om de jacht op een oude, onvruchtbare neushoorn, die toch al zou worden geruimd omdat hij agressief is en een bedreiging vormt voor de andere wilde dieren. Daar hebben de tegenstanders geen boodschap aan. Zij vinden dat elk zeldzaam exemplaar moet worden beschermd.

Het is niet bekend wie het bedrag heeft neergeteld voor de vergunning.

Er leven nog zo’n 4.000 zwarte neushoorns in het wild. In 1960 waren dat er nog 70.000. In Namibië zijn er nog zo’n 1.800.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig