Schitterend podium op Australisch kampioenschap wielrennen
Foto: Imageglobe
Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) heeft vannacht in Buninyong de Australische titel bij de eliterenners op de weg veroverd.De ex-winnaar van Milaan-Sanremo versloeg na een slopende wedstrijd Cadel Evans (BMC) en Richie Porte (Team Sky) in de sprint. Een podium om U tegen te zeggen.

 Het Australische wegkampioenschap draaide uit op een bijzonder pittige race waarin uiteindelijk Gerrans, Porte en Evans de sterksten bleken uit een groep van zeventien renners. Parijs-Nice-winnaar Porte deed een gooi naar de titel met een aanval in de laatste twee kilometer, maar werd geremonteerd door Simon Gerrans. Voormalig Tourwinnaar Cadel Evans kwam vervolgens niet meer verder dan het achterwiel van Gerrans. 

Voor Gerrans is het zijn tweede nationale titel op de weg. Eentje die extra glans krijgt door de twee grote namen naast hem op het podium. De Australiër begint uitstekend aan 2014, nadat hij ook vorig jaar grote ogen had gegooid. Zo pakte hij in 2013 onder meer twee ritzeges (één ploegentijdrit) en de gele trui in de Ronde van Frankrijk. 'Het is een enorme eer om de komende 12 maanden Australisch kampioen te zijn', verklaarde Gerrans. 'Het feit dat Richie Porte en Cadel Evans naast me staan op het podium toont aan over hoeveel kwaliteit het Australische wielrennen beschikt.'

In Nieuw-Zeeland won Hayden Roulston (Trek) het nationale kampioenschap op de weg. Na 185 kilometer kwam hij in Christchurch als eerste over de meet, voor Jack Bauer (Garmin) en de triatleet Tom Davison. Roulston was in 2006, 2011 en 2013 al Nieuw-Zeelands wegkampioen.