Vlaanderen opent jacht op buitenlandse nummerplaten
Foto: shutterstock
De Vlaamse overheid gaat extra controleren op autobestuurders die met een buitenlandse nummerplaat de inschrijvingstaks en verkeersbelasting ontwijken. ‘Wie hier woont, moet zijn auto ook hier inschrijven’, klinkt het bij de Vlaamse Belastindienst (Vlabel).

Bij een eerste grote controle in Sint-Genesius-Rode zijn volgens Het Nieuwsblad op Zondag 37 automobilisten betrapt, vooral met Luxemburgse en Franse kentekenplaten.

De controleacties zijn een initiatief van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Die is onder andere verantwoordelijk voor de inning van de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting.

De dienst kwam onlangs in het nieuws omdat hij camera’s met nummerplaatherkenning gebruikt om wanbetalers aan de kant van de weg te zetten en hen zo alsnog de beide belastingen doet betalen.

De Vlaamse belastinginspecteurs gaan nu nog een stap verder. ‘Er komen regelmatige, grootschalige controles op het onterecht gebruik van buitenlandse nummerplaten’, bevestigt Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van CD&V-parlementslid Martine Fournier.

Het percentage vastgestelde overtredingen maakt volgens de minister dat de buitenlandse nummerplaten ‘een hoge aandacht blijven genieten van de Vlaamse Belastingdienst’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig