Afghanen bussen vliegtuigticket bij De Block
Archiefbeeld van de persconferentie waar de voettocht werd aangekondigd. Foto: Photo News
De groep Afghanen en hun sympathisanten die zaterdagochtend vertrokken zijn aan de Begijnhofkerk in Brussel, zijn zaterdag in de late namiddag veilig en wel aangekomen in de abdij van Affligem, waar ze de nacht zullen doorbrengen. Dat meldt Samir, hun woordvoerder. Het gaat om de groep Afghanen die al verschillende weken acties houden om een verblijfsstatuut te bekomen. Ze zijn onderweg naar Gent, waar ze maandag zullen aankomen.

De groep van een 200-tal Afghanen is zaterdagochtend aan de Brusselse Begijnhofkerk begonnen aan een voettocht naar Gent. Het gaat om de groep Afghanen die al verschillende weken acties houdt om een verblijfsstatuut te bekomen. Rond Kerstmis trokken ze te voet naar Bergen in de hoop een gesprek te hebben met premier Elio Di Rupo en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. Dat gesprek kwam er ook maar had niet het verhoopte resultaat. Met hun nieuwe voettocht proberen de Afghanen nu meer sympathie los te weken in Vlaanderen en alsnog verblijfsdocumenten te bekomen.

'We willen nogmaals onze eisen bekendmaken', zegt Riet Dhondt, een sympathisante die meedoet aan de voettocht. 'De regering moet in haar asielbeleid rekening houden met de nieuwe aanbevelingen die de Verenigde Naties over de situatie in Afghanistan. Het is daar nog lang niet veilig en de regering moet de uitwijzingen naar Afghanistan minstens tijdelijk opschorten. Daarnaast moeten deze mensen allemaal een duidelijk verblijfsstatuut krijgen.'

Gezamenlijke oplossing

In hun ontmoeting met de Afghanen hadden Di Rupo en De Block aangegeven dat die allemaal een nieuwe, individuele asielaanvraag konden indienen. De betogers dringen echter aan op een gezamenlijke oplossing.

De voettocht loopt zaterdag van Brussel tot in Affligem, waar de stappers de nacht zullen doorbrengen in de abdij. Rond de middag houden ze halt in Merchtem, waar staatssecretaris De Block woont. 

'De tocht is probleemloos verlopen, we zijn overal goed ontvangen en hebben langs de weg veel steunbetuigingen gekregen', zegt Samir. 'Aartsbisschop Léonard, die eerst een deel van de weg met ons zou afleggen, heeft dat uiteindelijk niet kunnen doen omdat hij ziek is, maar hij zal ons straks toespreken en blijft dan enkele uren bij ons.'

Rond het middaguur bereikten de stappers Merchtem, de gemeente waar staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) woont en haar broer burgemeester is. De groep nuttigde er een middagmaal. 'We zijn goed ontvangen, door heel sympathieke mensen, er is geen enkel probleem geweest', aldus Samir.

'We hebben zoals afgesproken geen actie gevoerd aan de woning van mevrouw De Block. We hebben er enkel even halt gehouden om een vliegticket naar Kaboel in de brievenbus te steken.'