Wat is de meest voordelige autofinanciering?
Foto: © www.vroom.be
Nooit eerder was een autolening zo goedkoop. Maar is een lening wel de beste optie? En welk type kies je dan best? Spaargids.be zet de opties op een rij.

Nooit eerder was een autolening zo goedkoop. In de aanloop naar het Autosalon vind je al bancaire aanbiedingen van 1,99%. Het kan daardoor soms interessanter zijn om de auto op krediet te kopen, de fiscale aftrek van de betaalde interesten mee te pikken en zijn eigen geld intussen rente te laten opbrengen op een spaarrekening met een goede opbrengst.

Een onderzoek van BNP Paribas Fortis leerde vorig jaar nog dat meer dan de helft van de nieuwe wagens gefinancierd werden met een autolening. Die laat dan ook toe om de aankoopprijs van het voertuig te spreiden in de tijd, al staat daarop wel een maximum.

Wettelijk moet een lening op afbetaling tot 2500 euro terugbetaald worden binnen de 24 maanden. Tussen 2500 en 3700 euro is dat binnen de 30 maanden. Van 7500 tot 10.000 euro wordt dat 48 maanden. Vervolgens tot 15.000 euro 60 maanden. En van 15.000 tot 20.000 euro 84 maanden. 

Particulieren kunnen het bedrag van hun aankoop volledig lenen, dus inclusief de btw. Sommige maatschappijen gaan zelfs tot 110% omdat zo ook de aankoop van het alarmsysteem of de eerste premie voor de omniumverzekering meegefinancierd kunnen worden.

Zelfstandigen, vrije beroepers en vennootschappen hebben de keuze tussen een autolening en een autoleasing. Wie voor deze laatste optie kiest, heeft het voordeel dat hij de BTW kan spreiden in de tijd. Bij elke leasefactuur zal hij immers een stukje BTW krijgen aangerekend.

Wordt de auto daarentegen gekocht met contant geld of met een klassieke financiering, dan zal de aankoper de BTW op de wagen onmiddellijk moeten betalen, terwijl hij die pas na verloop van tijd voor de helft zal kunnen recupereren. Nadeel is dat een leasing doorgaans iets duurder is.

Tarieven

Wie voor een traditionele financiering kiest, kan de tarieven van de diverse aanbieders vinden op de website van spaargids.be. Daarin merk je dat voor een bedrag van 10.000 euro op 48 maanden de beste voorwaarden momenteel worden geboden door Beobank, met een tarief van 1,99%. Dat levert een maandelijkse afbetaling op van 216,72 euro.

Daarna volgen BNP Paribas Fortis en KBC met 2,20% en een maandbedrag van 217,94 euro. ING vermeldt een tarief van 2,25% wat neerkomt op 217,94 euro per maand. AlphaCredit en Record Bank vervolledigen de top 5 met een tarief van 2,29% en een maandbedrag van 218,97 euro. 

Voor dezelfde regeling ben je duurder af bij bijvoorbeeld Argenta. De bank vraagt een tarief van 4,50%, wat neerkomt op een maandbedrag van 227,62 euro. Mensen die hier geen korting kunnen bedingen, betalen dus vier jaar lang 10,8 euro per maand meer en dan zijn dit nog lang niet de duurste aanbiedingen.

Bij Cofidis moet je immers het wettelijke maximum van 10,50% betalen, wat een maandbedrag van 253,75 euro geeft. Een verschil van liefst 36,93 euro per maand met de goedkoopste aanbieding.

Alternatieven

Wie een autofinanciering wenst, bekijkt best ook enkele alternatieven. Zo kan je soms een goedkoper tarief krijgen als je net iets meer leent of als je de termijn korter houdt.

En krijg je spijt omdat je een betere aanbieding ziet nadat je al een kredietovereenkomst hebt getekend, dan is er nog geen man overboord. Een afgesloten leningscontract kan je binnen de veertien dagen annuleren. Kijk hiervoor wel de modaliteiten van je lening na.

Voor een financiering hoef je trouwens niet naar de bank. Je kan die ook afsluiten bij de autoconstructeur zelf. Niet zelden tegen 0%. Maar dan verlies je misschien een korting op de aankoop of krijg je een lagere overnameprijs voor je oude wagen. Reken uit wat het goedkoopste is.