Costa Concordia wordt in juni definitief geborgen
Foto: AP

Het onfortuinlijke cruiseschip Costa Concordia wordt in juni weggesleept voor de kust van het Toscaanse eiland Isola del Giglio, waar het in 2012 op de rotsen liep. Dat zegt het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming, Franco Gabrielli.

Dockwise, een dochterbedrijf van de Nederlandse bergers Boskalis, kreeg in oktober reeds de opdracht toebedeeld om het schip finaal te slepen. Nu is ook het uiterlijke tijdstip bekend wanneer het cruiseschip weg moet zijn. In de herfst van 2013 werd de Costa Concordia rechtgetrokken.

Waar het schip naartoe gesleept wordt, is nog niet bekend. Ten laatste in maart moet daar duidelijkheid over bestaan. Twaalf havens in zes landen lonken naar de opdracht om het schip te ontmantelen. De Italiaanse regering zou er vooral een voorkeur op na houden voor een Italiaanse plaats, zoals Genua of Palermo.

Bij de ramp met het luxeschip begin januari 2012 kwamen 32 mensen om het leven. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, verschijnt voor de rechtbank in Grosseto voor zijn rol in het drama. Het schip voer veel te dicht langs de kust van Isola del Giglio, liep op de rotsen en kapseisde.