Een drone die toezicht houdt op studenten die examens afleggen. Het lijkt een goed idee in een ‘experiment’ van hogeschool Thomas More Mechelen. In werkelijkheid staat de technologie nog lang niet zo ver.

De drone als toezichthouder tijdens examens wordt aangekondigd als een experiment van de Thomas More-hogeschool, maar is niet meer dan een grap van enkele docenten. ‘We gebruiken de drone in onze opleiding journalistiek om video-opnames te maken’, legt Tom Rumes van Thomas More Mechelen uit. ‘Toen Amazon een filmpje lanceerde over drones die pakjes aan huis zouden leveren, kregen we het idee om een gelijkaardig filmpje over drones te maken. Het verhaal van Amazon werd door de wereldpers gretig opgepikt, terwijl het eigenlijk helemaal niet realistisch is. Dat is hier niet anders.’

Een interessante denkpiste is het wel, maar de huidige generatie drones is nog lang niet klaar voor dergelijke toepassingen. Dergelijke makkelijk verkrijgbare drones hebben een autonomie van een kwartier, waarna de batterij een uur moet opladen. Niet meteen geschikt in een examenlokaal waar studenten enkele uren vertoeven.

Ook het geluidsniveau van de vliegende robots ligt behoorlijk hoog - té hoog om in dezelfde ruimte ongestoord een examen af te leggen. ‘In de montage hebben we het volume van de drone behoorlijk naar beneden moeten halen om het enigszins realistisch te laten lijken’, lacht Rumes. ‘Ook de papieren en balpennen van de studenten vlogen echt alle kanten op.’

Praktisch onhaalbaar dus, maar bij de Mechelse hogeschool zijn ze alvast in hun opzet geslaagd: een geestig filmpje maken dat snel viraal gaat. Om spieken echt onmogelijk te maken, is het wellicht zinvoller om studenten uit te rusten met Google Glass of een andere camerabril.