Zhang Yimou krijgt monsterboete voor te veel kinderen
Zhang Yimou. Foto: AP

De bekendste Chinese filmmaker Zhang Yimou heeft de eenkindpolitiek overtreden en moet een geldboete van 7,8 miljoen yuan (900.000 euro) betalen. Dat heeft de Chinese overheid gemeld.

De Chinese sterregisseur zorgde enkele maanden geleden voor grote ophef toen het gerucht de ronde deed dat hij zeven kinderen had bij vier vrouwen. Het agentschap bevoegd voor gezinsplanning zei dat de regisseur een boete zou krijgen, maar de regisseur ging in beroep.

Begin december had de cineast ‘toegegeven’ dat hij met zijn huidige echtgenote twee zonen en een dochter heeft, twee te veel dus volgens het eenkindsbeleid. Bij de berekening van de boete is het inkomen van Zhang in rekening gebracht.

De regisseur van ‘Raise the red lantern’, ‘Het Rode korenveld’, ‘Hero’ en ‘House of Flying Daggers’ had eerder al zijn verontschuldigingen aangeboden, maar dat mocht niet baten. Ook zijn verwijzing naar de ‘traditie’ volgens dewelke een kind bijdraagt aan de voorspoed van een gezin viel in dovemansoren.

Eind 2013 wijzigde Peking het eenkindsbeleid, bedoeld om overbevolking tegen te gaan. Voortaan mogen echtparen van wie minstens één partner enig kind is hun aantal kinderen verdubbelen. Maar Zhang overtreedt ook die regels.