Eric Van Rompuy: ‘Ik heb Carl Devlies niet weggeduwd’
Eric Van Rompuy. Foto: Photo News

Vlaams kamerlid Eric Van Rompuy staat straks op de derde plaats van de CD&V-kamerlijst. Dat Carl Devlies daarvoor moest wijken, laat Van Rompuy niet aan zijn hart komen. ‘Men zegt dat ik Devlies heb weggeduwd, maar Leuven is goed bediend in de lijstvorming.’, zegt hij in Terzake op Canvas.

Eric Van Rompuy krijgt geen verkiesbare plaats meer op de lijst voor het Vlaams parlement, waar hij al sinds 1995 zetelt. Die wordt immers getrokken door Peter Van Rompuy (zoon van Herman), en twee bekende leden van dezelfde familie op één lijst is te veel voor de partij.

Dus moet hij uitwijken naar de federale kamerlijst in Vlaams-Brabant, die getrokken wordt door minister Koen Geens, met Sonja Becq op de tweede plaats. Van Rompuy kreeg de derde plaats, een strijdplaats voor de CD&V.

Alleen aasde ook ex-staatssecretaris Carl Devlies op die positie. Van Rompuy trok aan het langste eind, waarop Devlies aankondigde de nationale politiek vaarwel te zeggen.

Jarenlang gevochten

In Terzake op Canvas legde Van Rompuy uit waarom hij die derde plaats verdient. ‘Vlaams-Brabant is een nieuwe kieskring waar ik jaren lang voor gevochten heb.’ Zo verwees hij naar zijn ‘Splits BHV nu’-shirtje dat hij elk jaar weer op De Gordel showde.

Ook de (geografische) evenwichten spelen een rol in de lijstvorming. ‘Leuven is goed bediend met Peter Van Rompuy als Vlaamse lijsttrekker en voormalig schepen Karin Brouwers op plaats twee. Men zegt dat ik Devlies heb weggeduwd. Maar dit zijn dingen die niet zo zichtbaar zijn’, zegt Van Rompuy.

Toch valt het afscheid van het Vlaams niveau hem zwaar. ‘Van zodra de lijsttrekkers aangeduid waren, wist ik dat de Vlaamse lijst niet mogelijk was. Ik ging dan ook niet aandringen. Maar het zou hypocriet zijn om te zeggen dat dit geen pijn doet.’

Van Rompuy geeft zich vijftig procent kans om in mei op de kamerlijst verkozen te worden. ‘Om drie zetels op vijftien te halen in Vlaams-Brabant moet de CD&V richting 20 procent. Dat is een winst van één à twee procent. Ik ben klaar om te strijden.’