Ronnie Leten manager van het jaar
Ronnie Leten

Ronnie Leten, de topman van Atlas Copco, is uitgeroepen tot manager van het jaar. Het is de eerste keer dat de prijs naar een manager gaat die actief is buiten België.

Atlas Copco is een Zweedse producent van industriële apparaten, waaronder compressoren. Leten leidt het bedrijf vanuit de hoofdzetel in Stockholm. Wereldwijd heeft Atlas Copco 40.000 mensen in dienst. Voordien was Leten directeur van de compressorenfabriek van Atlas Copco in Wilrijk, waar 2.600 mensen werken.

Leten kon vorig jaar een mooie overname realiseren. Voor 1,2 miljard euro werd de Britse Edwards Group overgenomen, een producent van vacuümsystemen. Het was de tweede grootste overname in veertien jaar voor Atlas Copco. In totaal realiseerde het bedrijf vorig jaar tien overnames. Leten leidt het bedrijf sinds 2009.

Kritiek

De Belg in Zweedse dienst heeft zich in het verleden al kritisch uitgesproken over het bedrijfsklimaat in België. ‘Ik kan gewoon niet begrijpen dat een land dat zo goed gelegen is, toch niet competitief is. Het bewijst dat we met “lekken” zitten. We doen gewoon iets verkeerd’, zei hij vorig jaar in een interview met De Standaard. Leten heeft veel bewondering voor het Zweedse model, dat veel meer op efficiëntie is gericht. Zo looft hij het sociale beleid in Zweden, waar bij herstructureringen vooral de jongeren vertrekken, omdat zij nog makkelijker iets anders kunnen vinden.

Ronnie Leten haalde het van onder meer Johnny Thijs (Bpost), Luc Tack (Picanol), Jan Pieter De Nul (De Nul), Françoise Chombar (Melexis) en Bart De Smet (Ageas). De onderscheiding, een initiatief van het weekblad Trends, werd voor de 29ste keer uitgereikt. De selectie gebeurde door een jury van ondernemers, specialisten en journalisten, in combinatie met een online-stemming via de website van Trends.