Moslims in Antwerpen boos op De Wever
Bart De Wever stelt vast dat ‘de tenen wel heel lang zijn’. Foto: BELGA

Bart De Wever waarschuwde afgelopen zondag in een televisie-interview voor het moslimextremisme, ‘de ergste gesel sinds Stalin en Hitler’. Die uitspraak zette kwaad bloed bij een aantal Antwerpse moslims.

In het vtm-nieuws riep Bart De Wever, voorzitter van de N-VA en burgemeester van Antwerpen, op om het moslimextremisme harder aan te pakken. Hij riep de moslims in zijn stad op om veel duidelijker afstand van te nemen van het extremisme.

‘Angstaanjagerij’ en ‘Vlaams Belang-praat’. Zo reageren enkele Antwerpse moslims in de Gazet Van Antwerpen op uitspraken van De Wever.

Saïd El Kaouakibi, voorzitter van de vzw Mawada, begrijpt niet waarom De Wever zo’n schrik heeft voor moslimextremisme. ‘Uit Europol-cijfers blijkt dat er in 2012 in Europa 167 aanslagen werden gepleegd door nationalistische en separatistische bewegingen en slechts zes religieus geïnspireerd waren. De etnisch-nationalistische strekking is dus gevaarlijker dan het moslimextremisme’, zegt El Kaouakibi.

Op één hoop

Selahattin Koçak, auteur van het boek ‘Wie is bang van de islam’, noemt De Wever dan weer schizofreen. ‘Hij zegt dat hij weet dat de meerderheid van de moslims niks met extremisme te maken heeft, maar dat we dat toch weer eens voor alle duidelijkheid moeten zeggen. Daarmee gooit hij ons onrechtstreeks toch op dezelfde hoop. De Wever blijft steken in het oude wij-zij-denken. Ik ben dat kotsbeu.’

De Wever benadrukte wel meteen dat hij niet de hele moslimgemeenschap viseert. Hij sprak over ‘een kleine groep extremisten die de hele islam in een slecht daglicht stelt’. Intussen stelt de Antwerpse burgemeester vast dat ‘de tenen wel heel lang zijn’.

De Wever in het vtm-nieuws: