Jane Campion zit jury 67e filmfestival van Cannes voor
Foto: AFP

De Nieuw-Zeelandse regisseuse Jane Campion gaat de jury van het 67e filmfestival van Cannes, van 14 tot 25 mei, voorzitten. Dat hebben de organisatoren dinsdag bekendgemaakt.

Campion is de enige vrouw met een Gouden Palm op de kast, voor “The Piano”. “Het is voor mij een grote eer om tot juryvoorzitter gekozen te zijn”, zegt Campion in een communiqué. “En eigenlijk ben ik heel ongeduldig.” De 59-jarige regisseuse volgt haar Amerikaanse collega Steven Spielberg op als juryvoorzitter.

De organisatie van het filmfestival noemt de Nieuw-Zeelandse een “grote cineaste en een onvermoeibare pionier”. Ze wordt de eerste regisseuse die in het voorzittersstoeltje mag zitten. Actrices zoals Isabelle Huppert (2009) en Isabelle Adjani (1997) en Liv Ullmann (2001), de muze van Ingmar Bergman, gingen haar voor. Die laatste regisseerde ook enkele films, maar won daarvoor geen Gouden Palm.

Voor “The Piano” kreeg ze behalve de Gouden Palm ook de Oscar voor beste scenario. Actrice Holly Hunter kreeg voor haar rol in die film de Oscar voor beste actrice, en in Cannes de prijs voor beste actrice.

Campion komt uit een familie van artiesten. Ze studeerde antropologie en schilderkunst, maar richtte zich uiteindelijk op film. Vorig jaar werd “Top of the Lake” uitgezonden, een miniserie voor tv over de verdwijning van een 12-jarig zwanger meisje. Ze schreef en regisseerde mee. Canvas zendt de reeks dit voorjaar uit.